INFARCTUL continuă să facă multe VICTIME în România

INFARCTUL continuă să facă multe VICTIME în România
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Numărul deceselor cauzate de infarct în ţara noastră este mult peste media europeană. Concluzia se desprinde din cel mai recent raport făcut de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), în colaborare cu Observatorul European al Sistemelor şi Politicilor Europene de Sănătate.

Potrivit documentului, care citează date strânse şi valabile pentru anul 2014, unul din cinci pacienţi supravieţuitori ai unui infarct vor suferi un alt eveniment cardiac, poate chiar un alt infarct, în următorul an. "Pacienţii subestimează riscurile şi complicaţiile infarctului miocardic. Majoritatea supravieţuitorilor unui infarct urmează cu stricteţe tratamentul prescris de medic doar două-trei luni, după care încep să se simtă bine şi uită că inima lor are nevoie de mai multă atenţie. Trebuie să se prezinte la controale regulate la medicul cardiolog şi la medicul de familie, trebuie să respecte recomandările de tratament făcute de medic, să ţină sub control factorii de risc cardiovascular şi să conştientizeze că riscul de a dezvolta un al doilea episod cardiovascular este foarte mare, iar acest al doilea episod poate fi fatal", a declarat medicul Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), citată de Agerpres.

Importanţa prevenţiei

Şi reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale insistă asupra importanţei prevenţiei, în cazul pacienţilor care au suferit un infarct de miocard. "Nu putem sublinia îndeajuns faptul că infarctul şi bolile cardiovasculare, în general, pot fi prevenite prin acţiuni simple, uşor de înţeles şi de aplicat, cum ar fi o dietă sănătoasă, exerciţii fizice regulate şi renunţarea la fumat. Dacă însă pacientul a ignorat toate aceste sfaturi şi a ajuns la spital cu un diagnostic de infarct de miocard, el trebuie să înţeleagă că ţine de el, în primul rând, să îl prevină pe cel de al doilea", a afirmat şi medicul cardiolog Oana Inţă, de la Fundaţia "Pop de Popa" pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare (FOBAC).

Şi judeţul Galaţi se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de afecţiuni cardiace. Medicii cardiologi gălăţeni se confruntă din ce în ce mai des, în ultimii ani, cu pacienţi tineri care au suferit un infarct de miocard. Stresul de zi cu zi, alimentaţia necorespunzătoare şi lipsa de mişcare sunt principalii factori de risc în apariţia bolilor cardiovasculare, atrag atenţia doctorii.

Citit 2471 ori Ultima modificare Luni, 11 Decembrie 2017 16:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.