Unul din patru absolvenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi a plecat din România

Unul din patru absolvenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Galaţi a plecat din România
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ţările din vestul Europei rămân în continuare tentante pentru tinerii care termină facultatea de medicină în România. La Galaţi, spre exemplu, dintre cei 45 de absolvenţi români de anul acesta, 11 au ales să dea rezidenţiatul în Franţa sau în Germania. Totuşi, printre cei rămaşi se află mulţi viitori medici foarte bine pregătiţi, lucru confirmat de rezultatele pe care gălăţenii le-au obţinut la concursul de rezidenţiat susţinut în ţară.

"Anul acesta, am avut 59 de absolvenţi de Medicină. 14 dintre ei sunt străini, din ţări arabe sau din Turcia. De altfel, după absolvire, aceştia s-au şi întors în ţările de origine. Dintre cei 45 de absolvenţi români, şapte au susţinut rezidenţiatul în Franţa, iar patru în Germania. Astfel, aproape un sfert dintre absolvenţi au ales să se formeze ca medici peste hotare", a precizat prof. univ. dr. Aurel Nechita, din partea Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi.

Cei 34 de absolvenţi care au dat rezidenţiatul în ţară au susţinut concursul în centrele de la Iaşi şi Bucureşti. 32 dintre ei au obţinut punctaje de trecere la acest concurs, alegând posturi sau locuri în diverse spitale din Galaţi sau din alte judeţe. Notabile sunt rezultatele obţinute de două absolvente din Galaţi, acestea reuşind să se claseze în primele 30 de locuri la nivel naţional. "La rezidenţiat pot fi obţinute cel mult 950 de puncte. Anul acesta, punctajul maxim a fost de 935 de puncte. Elena Alina Marcu, absolventă la Galaţi, a răspuns corect la majoritatea întrebărilor, obţinând 912 puncte. Datorită rezultatului foarte bun, a putut alege un post pe Cardiologie (specialitatea medicală cea mai căutată - n.r.) la Spitalul Judeţean din Brăila. A doua fată de care suntem foarte mândri este Ştefania Hilohi, care a obţinut 911 puncte. Ea a ales un post pe Radiologie şi imagistică medicală la Spitalul CFR Galaţi", a adăugat. profesorul Nechita.

Rezidenţiat pe post sau pe loc

În cazul rezidenţiatului pe post, medicul va avea un post după terminarea rezidenţiatului, cel mai probabil într-un spital care nu este centru universitar. În cazul rezidenţiatului pe loc, absolventul va avea un loc de pregătire în timpul rezidenţiatului. La sfârşitul acestei perioade însă, nu va avea post şi va trebui să-şi găsească singur unul.

Citit 9798 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Decembrie 2017 22:34

11 comentarii

 • postat de V
  Duminică, 31 Decembrie 2017 13:09
  79.115.232.***
  Punctajul maxim obtinut anul acesta a fost 946, nu 935. Cele 2 fete cu punctaje de 912 si 911 au fost pe pozitia 45, respectiv 47. Rezultat excelent, nu vreau sa le subjug meritul, doar ca nu sunt in primele 30 de pozitii asa cum s-a declarat. Ma face sa ma intreb daca suspiciunile celorlalti care au comentat nu sunt justificate cu o eroare de comunicare destul de importanta as zice.
  3
  0
  Raportează
 • postat de Adrian
  Luni, 18 Decembrie 2017 14:18
  82.137.14.***
  Cunosc o persoana, femeie, ce face fac. de medicina. Dzeu cu mila. A luat bacul la un dupa terminarea liceului. Abia deschide gura. Vocabular limitat. Cam asta e nivelul fac de medicina Galati. Cand ii vezi prin spitale la practica te sperii cum vorbes si se raltioneaza la ce inseamna cu adevarat medicina. Din pacate. Se mi adauga si medicii incapabili care sunt profesori acum
  ...lol. Banul sa iasa. Asa e romanul.
  8
  7
  Raportează
 • postat de aLEX
  Sâmbătă, 16 Decembrie 2017 18:12
  188.24.221.***
  Cu asemenea legiuitori (parlamentari PSD + ALDE) in urmatorii 4 ani vom reformula: "Unul din patru absolventi a ramas in Romania". Actualul clan politic crede ca, daca le promite (acorda) medicilor salarii mari, OMUL care se respecta nu va pleca in luma civilizata. Puteam fi si noi lume civilizata DACA n-am fi ales imorali arhicunoscuti, nulitati profesional, organizati politic doar pe principiul de gasca.
  1
  13
  Raportează
 • postat de DORU
  Sâmbătă, 16 Decembrie 2017 14:29
  188.24.193.***
  Aveţi cazuri concrete despre care vorbiţi? Aţi întrebat vreun medic din Galaţi ce părere are despre medicii rezidenţi care au făcut facultatea la Galaţi şi cei care au făcut facultatea în alt oraş? Vorbiţi ca babele pe la colţuri fără să ştiţi ce spuneţi. E uşor să arunci cu pietre, mai greu e să apreciezi pe cineva care a muncit să ajungă acolo.
  12
  10
  Raportează
 • postat de Google
  Sâmbătă, 16 Decembrie 2017 09:46
  109.102.62.***
  Exista cativa cunoscatori care tot spun ca ceea ce iese din facultatea de medicina Galati nu are valoare. Cred ca vorbiti din auzite, mai ales ca primele generatii, cele care au ajuns acum medici cu drepturi depline, au fost obligati sa dea examene cu profesorii din Bucuresti, pentru ca asa era regula la facultatile aflate la inceput. Si au luat note la licenta peste Bucuresti sau Iasi, ca sa nu mai vorbim de Timisoara sau Craiova. Nu am date din interior, sunt rezultatele din anii respectivi care inca mai pot fi consultate.
  Foarte multi din studentii facultatii de la Galati au ajuns acum sa munceasca in spitale din alte orase , inclusiv Bucuresti si nu am auzit pana acums a se faca vreo unul de rusine.
  E clar ca exista si uscaturi, ca peste tot, dar nu e vreun procent mai mare ca in alte parti. Orasul asta are insa in gena lui ( probabil pentru inca vreo suta de ani) umilinta taranului adus cu forta de Ceausescu sa munceasca in combinat si care a avut mereu impresia ca altii sunt mai buni ca el. De aia votam orice maimuta pusa de PSD, de aia nu stim niciodata sa ne cerem drepturile pentru care platim impozite, etc.
  Marea problema cu cei care ies din facultatea galateana e ca orasul nostru nu ii poate retine aici. Pierdem orice valoare imediat pentru ca judeteanul e plin de oamenii lui Bacalbasa de exemplu. Pentru ca restul spitalelor nu au voie sa angajeze tineri si prefera sa continue cu pesionari, Cam asta e din pacate situatia cu medicina galateana.
  11
  17
  Raportează
 • postat de IonV
  Vineri, 15 Decembrie 2017 11:18
  188.24.246.***
  Bani cheltuiti de statul roman pe profesori si pe scolarizari de pomana ! Pentru ce sa cheltuim bani publici, ca sa finantam occidentalii cu studenti gata pregatiti, chiar ne putem permite asta ???
  10
  11
  Raportează
 • postat de Anonim
  Vineri, 15 Decembrie 2017 08:20
  81.196.55.***
  Sper sa plece cat mai departe, nu avem nevoie de medici care au iesit de pe bancile facultatii de medicina din Galati. Nici macar nu pot lega doua cuvinte astia de la Galati, vai de capul lor.
  14
  19
  Raportează
 • postat de Respect pentru acesti copii!
  Vineri, 15 Decembrie 2017 07:45
  109.166.136.***
  De ce-ar merita orasul asta o facultate de medicina, un aeroport, fabrici si uzine, spitale ca in centrele universitare din tara...etc...etc...etc?! Probabil, pentru ca nu ne dorim un trai decent intr-o comunitate civilizata, europeana, nu reusim sa ne depasim conditia...cel putin, unii dintre noi...Suntem in schimb, fruntasi la a ne devora unii pe altii, a ne manifesta suburban si dispretuitor exact atunci cand nu este cazul, doar de dragul de a ne elibera frustrarile sub anonimat...Altfel, doar ratatii sunt rai...
  8
  13
  Raportează
 • postat de Ce inseamna ca... au luat rezidentiatul, P si neinteresat?
  Vineri, 15 Decembrie 2017 07:10
  109.166.136.***
  "P" si "neinteresat", din cauza unora ca voi, este tarisoara asta in " rahat"... Si ca voi, multi frustrati...
  8
  10
  Raportează
 • postat de P
  Joi, 14 Decembrie 2017 17:02
  70.28.93.***
  Cei de la Galati sunt slabi pregatiti comparativ cu cei de la Bucuresti si Iasi.
  Galatiul nu are traditie universitara in medicina.
  Eu nu vreau sa fiu tratat de un medic de la facultatea din Galati
  15
  30
  Raportează
 • postat de neinteresat
  Joi, 14 Decembrie 2017 17:01
  79.116.104.***
  Bine au făcut !,ferească Dumnezeu să pici pe mâna unui doctor școlit pe băncile facultății de medicină din Galați.
  17
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.