Unul din doi pacienţi cu cancer crede că va deceda din această cauză

Unul din doi pacienţi cu cancer crede că va deceda din această cauză
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În urma unui studiu, Centrul pentru Inovaţie în Medicină scoate în evidenţă faptul că peste 45 la sută din românii cu afecţiuni oncologice sunt de părere că această boală va duce la decesul lor, în cel mai scurt timp. Totuşi, medicii precizează faptul că pacienţii se pot trata, în cazul în care cancerul este descoperit din timp.

"Simpla pronunţare a termenului cancer, din partea medicului, evocă încă pentru 45 la sută din români o sentinţă definitivă: decesul iminent, în scurt timp. Resemnarea în faţa diagnosticului de cancer nu se corelează însă cu imensa acumulare de date ştiinţifice despre prevenţia, depistarea precoce, diagnosticul şi tratamentul cancerului", a declarat dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, citat de Mediafax.

Medicii oncologi au explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că psihicul pacientului joacă un rol foarte important în tratarea cancerului, menţionând că oamenii diagnosticaţi cu această maladie trebuie să înţeleagă că este o boală care se poate trata, dacă este depistată în faza incipientă. "Nu este bună prejudecata că dacă ai cancer mori. Nu mai suntem ca acum mulţi ani, când se murea de TBC şi sunt sigur că şi cancerul va avea aceeaşi soartă ca tuberculoza, datorită terapiilor noi. În România, numai din martie, au intrat pe lista de compensate 30 de medicamente foarte scumpe. Pacienţii trebuie să vadă că sunt terapii mai deştepte, nu se mai injectează, sunt tablete. Este nevoie de o abordare psihologică mai bună", a explicat dr. Florin Băcanu, medic primar oncologie, potrivit Mediafax.

Oncologii atrag atenţia că, deşi jumătate dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală continuă să crească.

Care sunt factorii de risc

Din informaţiilor furnizate de Centrul pentru Inovaţie în Medicină, reiese că top trei factori de risc pentru apariţia cancerului includ fumatul, infecţiile şi obezitatea. Dar contează foarte mult şi expunerea excesivă la soare, sedentarismul, dieta, consumul de alcool sau poluanţii atmosferici. Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a cancerului pulmonar. Cancerul de vezică urinară, cancerul ovarian sau uterin, cancerul de cap şi gât sau cancerele sistemului digestiv - de esofag, stomac, ficat şi pancreas - sunt corelate toate cu fumatul. Potrivit sursei citate, obezitatea şi sedentarismul produc în jur de 20 la sută dintre cazurile de afecţiuni oncologice. Alte 14 tipuri de cancer, de la cancerul tiroidian la cancerul de rinichi şi ovarian, se asociază cu o greutate corporală mai mare decât cea recomandată.

Citit 1656 ori Ultima modificare Luni, 18 Decembrie 2017 21:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.