Trei din patru bolnavi de hepatită C nu ştiu că sunt bolnavi

Trei din patru bolnavi de hepatită C nu ştiu că sunt bolnavi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a atras atenţia asupra faptului că din cei care se ştiu infectaţi cu hepatita C doar între 3 şi 5 la sută au acces la terapii. "Avem circa 600.000 de pacienţi cu hepatită C. Sunt judeţe în care nu avem nici măcar un epidemiolog. Nici măcar unul. Giurgiu vă spune ceva? Acest lucru este foarte important, deoarece doar 75 la sută din cei care sunt infectaţi cu virusul hepatitic C nu ştiu că sunt infectaţi. Iar dintre cei care ştiu, doar 3 până la 5 la sută au acces la terapii", a spus Adrian Streinu-Cercel.

Specialistul a citat o statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii potrivit căreia una din 50 de persoane este infectată cu virusul hepatitic C, respectiv una din 50 de persoane are posibilitatea să aibă virus hepatitic B. "Am făcut o cercetare pe 12.000 de persoane în cursul anului 2016, o analiză care a fost efectuată după toate standardele ştiinţifice, inclusiv analize statistice, şi au fost incluse toate judeţele din România. Rezultatele finale au fost cam aşa: avem nişte zone roşii în care prevalenţa este de peste 8 la sută, avem nişte zone care sunt mai pale, între 2-7 la sută şi avem doar câteva arii în care avem sub 2 la sută prevalenţă de moment a virusului hepatitic", a mai spus Streinu-Cercel.

Virusul hepatitei C afectează multe organe şi ţesuturi, nu doar ficatul. În numeroase studii efectuate pe pacienţii cu hepatita C, medicii au descoperit că bolnavii aveau simptome în afara ariei hepatice (a ficatului  - n.r.).

Citit 3434 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Decembrie 2017 21:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.