RETROSPECTIVĂ | Operaţie foarte rară în România, realizată în PREMIERĂ la Galaţi

RETROSPECTIVĂ | Operaţie foarte rară în România, realizată în PREMIERĂ la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Sfârşitul lunii septembrie a anului trecut a fost marcat de o premieră în lumea medicală gălăţeană. La Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, în secţia Ortopedie, conf. dr. Bogdan Ciubară a realizat prima artroscopie la nivelul gleznei făcută la Galaţi. Procedura minim invazivă i-a permis pacientului să plece acasă în doar câteva ore de la intervenţie, pe propriile picioare.

Din echipa doctorului Ciubară a făcut parte şi medicul rezident Andrei Brădeanu.

"Procedura minim invazivă efectuată poartă numele de artroscopie, intervenţie ce reprezintă o adevărată revoluţie în dezvoltarea, la nivel mondial, a ortopediei şi a traumatologiei. Principalul beneficiu al unei astfel de abordări este pentru pacient. Spre exemplu, bărbatul operat vineri (29 septembrie 2017 - n.r.) în Centrul Universitar Galaţi suferea de doi ani de o artroză posttraumatică tibio-astragaliană. Scopul intervenţiei a fost acela de a prezerva pentru o perioadă cât mai lungă această articulaţie. Practic, la nici patru ore de la operaţie, pacientul se plimba fără niciun ajutor pe holul spitalului, după care a putut pleca acasă conducând maşina", explica, la scurt timp de la efectuarea operaţiei, conf. dr. Bogdan Ciubară.

Piciorul unui pacient, salvat de la amputare

Până la sfârşitul anului, dr. Ciubară a reuşit şi salvarea piciorului unui pacient, care, după procedurile medicale standard, ar fi trebuit amputat. "Am aplicat pansamente cu presiune negativă, procedură ce a permis salvarea respectivului picior", a spus medicul ortoped. Pentru anul 2018, conf. dr. Ciubară şi-a propus efectuarea unor alte intervenţii ortopedice în premieră pentru Galaţi. Astfel, medicul intenţionează să introducă la Spitalul Judeţean ligamentoplastiile artroscopice (proceduri minim invazive - n.r.) şi chirurgia bazinului.

Dr. Bogdan Ciubară operează la Spitalul Judeţean Galaţi de peste un an. Zilnic, efectuează trei-patru intervenţii chirurgicale, iar mulţi pacienţi din toată zona Moldovei, dar şi din judeţele învecinate cu al nostru vin la Galaţi special pentru a fi operaţi de dr. Ciubară.

Citit 15978 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2018 13:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.