Ce recomandă medicii în caz de hipotermie şi degerături

Ce recomandă medicii în caz de hipotermie şi degerături
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Mai multe persoane din judeţul Galaţi şi-au pierdut viaţa, de la începutul anului, din cauza hipotermiei, în ciuda faptului că iarna pare că a început să-şi arate colţii abia spre sfârşit. Mâinile şi picioarele sunt primele părţi ale corpului afectate de hipotermie şi degerături. Bătrânii şi copiii mici sunt mai sensibili la frig decât adulţii. În cazul degerăturilor uşoare, nu trebuie să folosiţi apă fierbinte.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi le recomandă gălăţenilor ca, în zilele geroase, să evite ieşirile în spaţii deschise, unde sunt expuşi la frig, şi să mănânce alimente bogate în proteine, fructe şi legume. Pentru gălăţenii cu probleme de sănătate, sfatul este să respecte în totalitate tratamentele şi sfaturile date de medic. "În zilele cu temperaturi scăzute, este importantă protecţia mâinilor şi a picioarelor, pentru a le feri de apariţia degerăturilor. Dacă totuşi degerăturile apar, trebuie să nu luăm medicamente fără a consulta înainte un medic", recomandă specialiştii DSP Galaţi.

Primul semn al apariţiei degerăturilor este atunci când faţa, urechile, încheieturile, mâinile sau picioarele devin amorţite, prind o culoare albă, apar dureri sâcâitoare, care se intensifică la atingere. "În caz de degerături, este indicat să apelaţi serviciile medicale de urgenţă. Nu frecaţi zonele degerate ale corpului, deoarece această acţiune poate deteriora pielea. Nu este recomandat să masaţi zonele degerate, sunt contraindicate băuturile alcoolice, duşurile sau băile fierbinţi, deoarece toate acestea pot provoca un şoc termic”, spun medicii.

Camerele copiilor trebuie încălzite corespunzător

Persoanele în vârstă, în special dacă au boli de inimă sau afecţiuni respiratorii, trebuie să evite ieşirile în aer liber şi spaţiile aglomerate. Şi copiilor trebuie să le fie acordată o atenţie deosebită. "Copiii nu trebuie lăsaţi singuri în interiorul maşinilor parcate şi, de asemenea, trebuie evitate deplasările pe distanţe lungi în maşini care nu au climatizare şi condiţii sigure de transport. Camerele în care stau cei mici trebuie încălzite corespunzător, fără a folosi instalaţii termice improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon”, mai spun specialiştii.

Citit 1446 ori Ultima modificare Luni, 26 Februarie 2018 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.