Aproape 150 de gălăţence, diagnosticate cu CANCER de col uterin

Aproape 150 de gălăţence, diagnosticate cu CANCER de col uterin
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

În fiecare an, 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, principala cauză a apariţiei acestui tip de cancer fiind infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). Dintre acestea, peste 1.900 mor, adică nu mai puţin de cinci pe zi, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Chiar şi în aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii nu găseşte banii necesari achiziţionării dozelor necesare de vaccin anti-HPV.

Cancerul de col uterin se numără printre principalele cauze de deces în rândul femeilor din România, alături de cancerul de sân. În perioada 2012-2014, în ţara noastră s-au înregistrat la medicul de familie 9.657 de cazuri de cancer de col uterin, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii. Dintre acestea, 5.038 s-au soldat cu decesul pacientei bolnave. În cele mai multe dintre cazuri este vorba despre paciente aflate la vârsta fertilă, cel mai important interval, potrivit specialiştilor, fiind cuprins între 45 şi 55 de ani.

În judeţul Galaţi, în 2017, au fost diagnosticate 146 de noi cazuri de cancer de col uterin, potrivit Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. Cele mai multe gălăţence depistate cu această boală au peste 40 de ani, însă sunt şi cazuri de femei diagnosticate înainte de 30 de ani.

Autorităţile invocă lipsa fondurilor

Datele de mai sus pun România în topul european al incidenţei cancerului de col uterin şi al mortalităţii cauzate de această maladie. În ţara noastră, vaccinarea anti-HPV se realizează la fetiţele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, pe baza cererilor formulate de părinţi, cereri care sunt, ulterior, centralizate la fiecare direcţie de sănătate publică judeţeană în parte. Totuşi, în ciuda faptului că există cereri, Ministerul Sănătăţii nu achiziţionează aceste vaccinuri, din lipsă de fonduri.

Într-un răspuns la interpelarea deputatului USR, Cosette Chichirău, Ministerul Sănătăţii a comunicat că bugetul aprobat pentru acest an nu permite achiziţia dozelor necesare de vaccin HPV, promiţând că „se vor face demersuri” pentru remedierea situaţiei în luna iulie, la rectificarea bugetară. „Vaccinarea grupelor populaţionale de risc (fete 11-14 ani) cu vaccinul HPV în ultimii ani nu a fost realizată. Urmare a prevederii bugetare aprobată în acest an pentru Programul Naţional de Vaccinare, bugetul nu permite şi achiziţia vaccinului HPV. Se vor face demersuri în acest sens la rectificarea bugetară din luna iulie”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătăţii, potrivit Mediafax.

Citit 5164 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Mai 2018 23:47

1 comentariu

 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 01 Mai 2018 00:36
  5.13.176.***
  Deci scuza penala si penabila... (sa nu ma exprim mai grobian pentru actuala s******a p******a) citez din filmul preferat:

  "Time is not impotant, only life!" nu ma intereseaza cum a aranjat soacramea borcanele... ma intereseaza sa ajung la ele când am nevoie! Iar scuza patetica.... si nu numai ca "nu sunt bani" se poata trata cu urmatoare reteta:

  NU MAI COTIZAM UN LEU LA SANATATE... pana nu-si ia labele politicul infect de pe banii populatiei... si afisat in monitorul oficial FIECARE LEUT... unde se duce si PE CE! Daca e sa ma iau de sistemul medica ar trebui sa-mi cumpar o Hasqwarna si sa o fac pe Jack Spintecatorul... de-ar fugi si mama stafilococilor aurii... argintii.. rosii.. verzi foste portocalii... si alte culori politice infecte si infectii!

  Nu stiu cum altii cum sunt... dar mi-e dor tare de Vlad Tepes actualizat! Si sunt un om bland... altfel faceam referire la Hanibal Lector... dar tineti minte... poporul roman este slab si delasator... pana i se urca la cap... dupa care... potopul lui Moise este o gluma proasta! Nici dracul nu-l mai opreste... cu tot cu sclavii albastri sau alte organizatii denigratoare!
  2
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.