Un medicament important împotriva cancerului lipseşte din Galaţi

Un medicament important împotriva cancerului lipseşte din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Asociaţiile pacienţilor bolnavi de cancer reclamă faptul că Cisplatin, un medicament esenţial în tratamentele oncologice, lipseşte de mai multe luni din România. În timp de ministrul Sănătăţii spune că 3.000 de doze din acest medicament au fost aduse în ţară, medici oncologi nu au încă la dispoziţie tratamentele necesare. Problema este prezentă şi în judeţul Galaţi, sute de bolnavi fiind afectaţi.

Cisplatinul este un citostatic esenţial folosit în aproximativ 85 la sută din tratamentele pentru tumorile solide. Printre tipurile de cancer în care acest medicament este eficient se numără cel testicular, de sân, ovarian, cervical, de plămâni sau cerebral, pentru a numi doar câteva. În lipsa sa, pentru asigurarea schemelor de tratament, medicii au la dispoziţie produse cu acţiune terapeutică similară, însă disponibile la preţuri mai mari. Cu alte cuvinte, din banii primiţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, spre exemplu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" este nevoit să cumpere variante de medicament mai scumpe, în lipsa celui mai ieftin.

Medicament cumpărat din Republica Moldova

"Din punctul nostru de vedere, ca pacienţi bolnavi de cancer, situaţia de faţă este o bătaie de joc la adresa noastră. În ciuda a ceea ce a declarat Ministerul Sănătăţii, cum că ar fi adus 3.000 de fiole de Cisplatin în ţară, medicamentul lipseşte încă. Oricum, chiar dacă ar exista, cele 3.000 de doze ar fi cu totul insuficiente, având în vedere faptul că Cisplatinul se foloseşte pentru tratamentul a 85 la sută din tumorile solide, iar în jur de 115.000 de pacienţi din toată ţara se află sub tratament. Ar fi necesare câteva zeci de mii de doze. Pacienţii sunt disperaţi. Ori primesc medicamentul de la rudele din străinătate sau, dacă locuiesc în apropiere de graniţă, merg în Ungaria sau în Republica Moldova pentru a şi-l procura de acolo. Mai mult, şi alte citostatice lipsesc din spitale, unul dintre acestea fiind Bleomicina", a explicat, pentru "Viaţa liberă", Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Mii de gălăţeni sunt diagnosticaţi cu cancer

În timp ce autorităţile dau declaraţii contradictorii, mii de pacienţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu cancer. Doar anul trecut, spre exemplu, peste 1.000 de persoane din judeţul Galaţi au primit acest diagnostic. În total, peste 15.000 de gălăţeni trăiesc în prezent cu un diagnostic de cancer, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Tipurile de cancer cel mai des luate în evidenţă în Galaţi sunt cel pulmonar, de sân, colorectal şi de prostată.

Citit 3015 ori Ultima modificare Marți, 22 Mai 2018 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.