Cum vrea OMS să încurajeze mişcarea

Cum vrea OMS să încurajeze mişcarea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a pus bazele unui plan global pentru stimularea activităţii fizice, precizând că este nevoie de politici publice şi de campanii care să determine oamenii să facă mai multă mişcare pentru a-şi menţine şi îmbunătăţi starea de sănătate.

"Mişcarea este crucială pentru o stare de sănătate optimă. Însă, în lumea noastră modernă, activitatea fizică a devenit o adevărată provocare, mai mult pentru că oraşele şi comunităţile locale nu sunt construite în mod corespunzător. Avem nevoie de lideri care să stimuleze activitatea fizică şi să amenajeze spaţii care să le permită oamenilor să facă mişcare", au arătat oficialii OMS. Potrivit acestora, unul din cinci adulţi şi patru din cinci adolescenţi nu fac suficientă mişcare. Cei privaţi de activitate fizică sunt în special femeile, săracii, persoanele care suferă de boli cronice. "Activitatea fizică obişnuită este cheia pentru prevenirea infarctului, atacului cerebral, a diabetului sau a cancerului de colon. Bolile cronice sunt responsabile la nivel global de 71 la sută din decese", notează OMS.

"Oamenii au nevoie de parcuri, de piste de biciclete"

Planul de acţiune pus la punct de experţii în sănătate publică are ca scop reducerea sedentarismului, printr-o serie de politici publice, care, combinate, pot crea societăţi mai active. Planul încurajează mersul pe jos, ciclismul, sportul, activităţile recreative, dansul şi joaca. De asemenea, planul prevede pregătirea profesioniştilor din domeniul sănătăţii. "Nu trebuie să fii atlet profesionist pentru a fi activ. A merge pe scări în loc să iei liftul poate face diferenţa. Sau a merge cu bicicleta la locul de muncă şi a renunţa la maşina personală. E vorba de alegerile pe care le facem. Autorităţile din domeniu sunt cele care trebuie să îi ajute pe cetăţeni să pună în aplicare aceste lucruri - să le ofere parcuri, piste de biciclete, locuri în care să poată face sport", subliniază experţii în sănătate publică. Printre măsurile pe care OMS le recomandă autorităţilor sunt şi unele de-a dreptul fanteziste, având în vedere condiţiile existente, în prezent, în spitalele din judeţul Galaţi. Astfel, OMS recomandă să se creeze sisteme în cadrul spitalelor prin care pacienţii să facă activitate fizică şi să se elimine comportamentul sedentar, în cazul celor cărora starea de sănătate le permite activitatea fizică, prin angajarea unor traineri specializaţi în aşa ceva, asistenţi sociali specializaţi pe zona asta.

Citit 1995 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Iunie 2018 21:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.