Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Timpul mediu al unei vizite la domiciliu pentru un pacient este de o oră | Trei furnizori noi au depus cererile însoţite de documentele necesare contractării: Sofimed Help ID SRL, Medigal House SRL şi Medicotib DTI SRL, potrivit CJAS Galaţi


În judeţul Galaţi, pentru îngrijiri la domiciliu, 11 furnizori au intrat în relație contractuală cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), anul acesta. Furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu acordă asistenţă conform unui plan de îngrijiri în conformitate cu recomandările făcute de către medicii de specialitate din ambulatoriu şi spital, zilnic, inclusiv vineri, sâmbătă, duminică, precum şi în timpul sărbătorilor legale.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, în tariful pe o zi de îngrijire sunt incluse şi costurile materialelor sanitare pentru realizarea serviciului de îngrijire la domiciliu. Furnizorul este obligat să efectueze minimum o vizită pe zi la domiciliul asiguratului, conform recomandării medicului. Un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu în funcţie de recomandarea medicului, dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri în ultimele 11 luni, zile împărţite în mai multe etape. Astfel, un episod de îngrijire este de maximum 30 de zile.

11 furnizori medicali de îngrijiri la domiciliu au depus cereri şi documente prevăzute de actele normative în vigoare pentru a intra în relaţie contractuală cu CJAS Galaţi, anul acesta. „Trei furnizori noi au depus cererile însoţite de documentele necesare contractării: Sofimed Help ID SRL, cu sediul în municipiul Galaţi, Medigal House SRL, de asemenea cu sediul în municipiul Galaţi, şi Medicotib DTI SRL, cu sediul în Cudalbi şi punct de lucru în Bereşti. Pe parcursul anului 2018, trei furnizori au încetat relaţia contractuală cu instituţia noastră. Bugetul alocat pentru îngrijiri la domiciliu, valabil pentru anul 2018, este de 2.538.000 de lei, cu 6,38 la sută mai mic faţă de cel alocat de CNAS în 2017”, se arată într-un comunicat al CJAS Galaţi.

Cum puteţi beneficia de îngrijiri la domiciliu

Gălăţenii care doresc să beneficieze de îngrijiri medicale la domiciliu trebuie să depună la CJAS Galaţi o cerere prin care solicită aceste servicii, precum şi un dosar din care nu trebuie să lipsească recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu, semnată şi parafată de medicul curant, precum şi copii după documentele medicale care atestă diagnosticul stabilit conform competenţei pentru care se face recomandarea. Persoanele care nu se pot deplasa pot solicita unui reprezentant legal să depună cererea pentru îngrijiri medicale în locul lor. Dosarul va fi analizat de CJAS Galaţi care, în 48 de ore, are obligaţia să îi transmită pacientului dacă cererea a fost sau nu aprobată.

Serviciile de îngrijiri medicale/paliative la domiciliu pot începe a doua zi după aprobarea cererii depuse la casa de asigurări de sănătate. CJAS nu va lua în calcul recomandările medicale în care este nominalizat furnizorul de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu şi nici recomandările medicale care nu cuprind o periodicitate/ritmicitate a serviciilor recomandate sau diagnosticul stabilit. Este important de ştiut faptul că toate costurile pentru îngrijirile medicale/paliative la domiciliu sunt acoperite de CJAS, iar bolnavii nu trebuie să plătească nimic pentru materialele sanitare şi pentru efectuarea manevrelor medicale. De asemenea, trebuie precizat că furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu nu asigură medicaţia necesară pacienţilor.

Cine poate beneficia

Conform legislației în vigoare, persoanele asigurate care suferă de afecţiuni acute sau cronice şi au o capacitate limitată de a se deplasa către o unitate medicală pentru a primi îngrijiri au dreptul la îngrijiri medicale la domiciliu sau paliative. Prioritate în primirea îngrijirilor medicale sau paliative la domiciliu au asiguraţii care suferă de afecţiuni oncologice sau neurologice. Medicii de specialitate din ambulatoriul de specialitate, inclusiv medicii de familie, pot recomanda îngrijiri medicale la domiciliu numai ca o consecinţă a consultaţiei medicale raportate la casa de asigurări de sănătate.

Recomandările se fac, în general, pentru bolnavul incapabil să desfăşoare activităţi casnice, care este imobilizat în fotoliu sau pat peste 50 la sută din timpul zilei şi care necesită sprijin pentru îngrijirea de bază (igienă şi/sau alimentaţie şi/sau mobilizare), respectiv pentru bolnavul complet imobilizat la pat, dependent total de altă persoană pentru îngrijirea de bază (igienă, alimentaţie, mobilizare).

Recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu se consemnează de către medicul curant al pacientului în biletul de externare, la externarea acestuia, sau în registrul de consultaţii în ambulatoriu, asupra necesităţii efectuării îngrijirilor medicale.

Citit 4597 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Iulie 2018 18:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.