Afecţiuni asociate, pericol crescut. Diabeticii au un risc mai mare de boli cardiovasculare
Foto: Internet

Afecţiuni asociate, pericol crescut. Diabeticii au un risc mai mare de boli cardiovasculare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2 este importantă monitorizarea sănătăţii inimii. Ţinerea diabetului sub control ajută inima să rămână în formă. Poate părea de neînţeles că o boală legată de nivelul zahărului în sânge are o atât de mare influenţă asupra inimii. Dar legăturile sunt foarte strânse, întrucât în organism totul este conectat, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Din acest motiv, orice disfuncţie care se manifestă într-un sistem are efecte peste tot. Diabetul afectează atât funcţionarea muşchiului inimii, cât şi a vaselor de sânge, mărind riscul de boli cardiovasculare. Cu cât diabetul este mai vechi, cu atât riscul de a suferi de o boală de inimă este mai mare. Aceasta se întâmplă pentru că, în timp, pe traiectul vaselor de sânge se pot forma cheaguri. Atunci când o persoană are un nivel înalt de zahăr în sânge, acesta favorizează formarea cheagurilor care blochează fluxul sanguin, crescând riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral. Mai mult, diabetul produce şi o afectare directă a pereţilor vaselor de sânge, deoarece menţine starea de inflamaţie în corp.

Atunci când organismul luptă cu germenii şi repară rănile, inflamaţia este parte a procesului normal de vindecare. Dar diabetul menţine constant în organism o stare de inflamaţie şi iritaţie a vaselor de sânge, determinând umflături şi modificări care fac bolile de inimă mai probabile.

Obiceiurile nesănătoase complică şi mai tare situaţia

Orice altă problemă de sănătate suprapusă peste diabet complică şi mai tare situaţia. Fumatul şi hipertensiunea arterială fac rănirea vaselor de sânge mai uşoară. Obezitatea în sine supune inima unei sarcini suplimentare. Dacă mai este complicată şi cu diabet, atunci riscul de boală cardiovasculară creşte exponenţial, la fel ca şi în cazul hipertensiunii arteriale. Persoanele cu diabet au adesea şi probleme legate de colesterol, adică un nivel scăzut de HDL – colesterolul bun şi unul ridicat de LDL – colesterolul rău, un nivel mare al trigliceridelor – un tip de grăsime care se găseşte în sânge. Toate acestea alcătuiesc un amestec nociv, cu risc de blocare a vaselor.

Diabetul şi hipertensiunea arterială practic merg mână în mână, iar persoanele care le au pe amândouă au un risc dublu de boli cardiovasculare. Un alt pericol este acela că diabetul face bolile de inimă mai greu de tratat. Chiar dacă tratamentul pentru bolile cardiovasculare s-a îmbunătăţit, pe parcursul ultimelor decenii, dacă peste boala cardiacă se adaugă şi diabetul, tratamentul pentru inimă nu mai funcţionează atât de bine.

Citit 1866 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Octombrie 2018 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.