Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
1 comentariu

Hipertensiunea arterială este frecvent întâlnită, mai ales la persoanele în vârstă. Hipertensiunea sileşte inima să lucreze suplimentar şi, necontrolată, creşte riscul de boli de inimă, atac vascular-cerebral şi boli de rinichi. Boala este adesea numită şi ucigaşul tăcut, pentru că nu are mereu simptome vizibile. Aceasta înseamnă că pot exista persoane hipertensive fără ca măcar să ştie acest lucru.

Inima, plămânii, vasele de sânge, creierul şi rinichii pot fi distruşi, încetul cu încetul, dacă boala nu este tratată, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com. Tensiunea normală a sângelui este sub 120/80 mmHg. Numere mai mari indică hipertensiune. Primul număr măsoară presiunea sistolică (tensiunea arterială sistolică) - cea din interiorul vaselor de sânge în momentul când inima se contractă - iar numărul mai mic măsoară presiunea diastolică (tensiunea arterială diastolică) - cea între două bătăi ale inimii.

Trei trepte de hipertensiune

Valorile situate între 120 şi 129 pentru primul număr şi între 80 şi 89 pentru cel de-al doilea, indică prehipertensiune, potrivit sursei mai sus citate. Se consideră stadiu I de hipertensiune valori între 130 şi 139 pentru primul număr şi între 80 şi 89 pentru cel de-al doilea. O hipertensiune de 140/90 se consideră a fi de gradul al doilea. Este posibil să nu existe simptome. Valorile peste 180/120, arată o criză hipertensivă cu risc maxim de atac vascular-cerebral, infarct de miocard sau boală de rinichi. Odihniţi-vă pentru câteva minute şi apoi măsuraţi-vă din nou tensiunea. Dacă este la fel de mare, sunaţi la numărul de urgenţă. Simptomele includ dureri severe de cap, anxietate şi sângerări nazale. De asemenea, respiraţie scurtă şi leşin.

Bărbaţii, mai expuşi

Bărbaţii de peste 45 de ani sunt mult mai expuşi la hipertensiune arterială comparativ cu femeile. Situaţia se schimbă pe măsură ce femeile avansează în vârstă, hipertensiunea fiind mai frecventă la femeile peste 65 de ani. Riscul creşte şi pentru persoanele care au în familie rude apropiate care suferă de hipertensiune, ca şi pentru persoanele care au diabet. Dar, în cele mai multe situaţii, cauzele hipertensiunii nu sunt cunoscute. Persoanele care suferă de hipertensiune trebuie, pe lângă medicaţia indicată de specialist, să consume mai puţin de 1,5 grame de sare pe zi - să stea departe de mâncarea nesănătoasă, de fumat şi de alcool şi să înveţe să gestioneze corect perioadele stresante. Toate acestea au o strânsă legătură cu creşterea tensiunii arteriale şi cu bolile de inimă.

Citit 24483 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 19:13

1 comentariu

 • postat de gheorghe Luni, 29 Octombrie 2018 18:27 172.103.153.*** Link la comentariu
  1
  0

  "You are not Sick You are Thirsty" - cautati pe internet cartea medicului Batmanghelidj. (nu e "doctor" in neo-samanismul homeopat/naturist ori practici demonice asiatice si alte asemenea!).
  Limitele normalitatii cu privire la tensiune sint mai largi, nu chiar FIX... 12 cu 8...
  De pe la 18 te iau in primire vanzatorii de medicamente, chiar daca pe la 15 sau "a doua" pe la 9 te simti neplacut, ca sa zic asa...
  Apa cu putina sare - dovedit medical si explicabil stiintific.
  O lingurita rasa de sare NEPROCESATA (hidroclorura de sodiu) la 4 litri de apa (necesar pentru vreo 2 zile) - aproape ca nu simti... asta este doza optima si sare in mancare cat vrei, sare de mina (maruntita mecanic), de mare (obtinuta prin evaporare), de Himalaya (ca e mai celebra!) ... fara vreun adaos si fara sa fi fost proesata termic - pentru a nu se altera starea naturala care este potrivita si sanatoasa pentru consum.
  In lipsa, rinichii sufera primii si alarmarea organismului este chiar hipertensiunea.
  ... cititi si judecati.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.