Incidenţa bolilor neurologice, în creştere

Incidenţa bolilor neurologice, în creştere
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Numărul cazurilor nou diagnosticate de afecţiuni neurologice înregistrează creşteri îngrijorătoare, la nivel mondial, statisticile arătând că aceste tendinţe alarmante sunt direct proporţionale cu multiplicarea factorilor de risc, cum ar fi fluctuaţiile economice, gradul educaţional scăzut sau schimbările climatice tot mai agresive. Aceasta este una dintre concluziile celei de a XIV-a ediţii a Congresului Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) şi a celei de a XVI-a ediţii a Congresului "Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology".

"Constant, la nivel mondial, se înregistrează creşteri îngrijorătoare în ceea ce priveşte numărul afecţiunilor neurologice, statisticile arătând că aceste tendinţe alarmante sunt direct proporţionale cu multiplicarea factorilor de risc generată în mare parte de către fluctuaţiile economice, de gradul educaţional al populaţiei sau de către schimbările climatice tot mai pregnante", afirmă Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii, într-un comunicat citat de Agerpres.

"Este remarcabil şi îmbucurător că neurologia românească, prin valorile sale, continuă să fie prezentă şi apreciată în cadrul unor astfel de dezbateri de top la care participă anual personalităţi ale cercetării ştiinţifice medicale, profesori neurologi şi neurochirurgi din întreaga lume, fapt ce demonstrează încă o dată că întreaga cercetare ştiinţifică neurologică din România şi aplicabilitatea acesteia în practica medicală sunt superpozabile celor din state cu un puternic grad de dezvoltare socio-economic", a afirmat prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedinte al SSNN şi al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare, citat în comunicat.

Reuniunea celor două mari evenimente din domeniul neurologiei s-a bucurat de prezenţa a peste 200 de personalităţi ale lumii medicale neurologice mondiale din ţări precum SUA, Rusia, Germania, Israel, Polonia, Elveţia, Suedia, Austria, Italia, Spania şi România. În organizarea acestei ample manifestări de către Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii şi de "Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology" s-au alăturat Societatea de Neurologie din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, Academia de Ştiinţe Medicale din România şi Institutul de Cercetare RoNeuro din Cluj-Napoca.

Zeci de milioane de persoane diagnosticate cu afecţiuni neurologice

Potrivit comunicatului, anual, 17 milioane de cazuri noi de accident vascular cerebral se înregistrează la nivel mondial, alte zece milioane de cazuri de traumatisme cranio-cerebrale apar în rândul populaţiei globului în fiecare an şi, tot la scară mondială, peste 300.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu boala Parkinson, înregistrându-se o incidenţă de zece la 100.000, statisticile raportând un număr al acestor pacienţi la aproximativ 6,5 milioane. Tot de ordinul milioanelor de pacienţi, în prezent 25 de milioane în întreaga lume, se poate raporta şi analiza aferentă bolii Alzheimer care conduce totodată la previziuni sumbre, numărul persoanelor afectate urmând să atingă pragul celor 44 de milioane până în anul 2050, precizează sursa citată.La toate acestea se poate adăuga şi capitolul vast al bolilor rare ce cuprinde între 5.000 şi 8.000 de maladii şi care afectează peste 3,5 milioane de oameni din populaţia lumii, un procent de 20 la sută dintre aceste afecţiuni fiind de natură neurologică.

Citit 1886 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2018 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.