Murăturile, bogate în minerale şi fibre

Murăturile, bogate în minerale şi fibre
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Murăturile care trec prin procesul de fermentaţie naturală au virtuţi alimentare şi terapeutice, virtuţi care se pierd prin procesul de industrializare. Ele sunt indicate mai ales în sezonul rece pentru efectele revitalizante şi remineralizante, de întărire a sistemului imunitar, de optimizare a digestiei şi a microflorei intestinale.

Prin murare nu doar că se păstrează substanţele valoroase din legumele supuse acestui proces natural de conservare, dar în plus, murăturile – varza, castraveţii, gogonelele, morcovi, pepeni, ţelină, prune – au o densitate calorică foarte mică cuprinsă între 20 şi 25 de kilocalorii la suta de grame, fiind indicate şi în dietele pentru menţinerea siluetei. Varza murată, de exemplu, este valoroasă şi pentru contribuţia adusă în tratamentul unor boli, printre care infecţiile respiratorii. Fiind bogată în vitamina C naturală – mai multă chiar decât în portocale – varza are un puternic efect antioxidant, potenţat şi de vitaminele A şi E şi de către mineralele zinc, magneziu, potasiu, calciu, întărind sistemul imunitar şi rezistenţa la viroze, dar şi la gripe.

Restabileşte microflora benefică

Varza murată este benefică şi pentru persoanele care au urmat tratamente cu antibiotice şi care au nevoie de restabilirea microflorei intestinale sau de combaterea efectului imunosupresor al acestor medicamente. În hepatite, sulforafanul conţinut în varza murată, fibrele alimentare şi antioxidanţii au efecte hepatoprotectoare şi de combatere a constipaţiei. În cancere, varza murată se pare că are efecte anticancerigene şi antitumorale, iar în dislipidemii, ateroscleroză şi boli cardiovasculare anumiţi compuşi din varza scad concentraţia colesterolului „rău“ prevenind apariţia plăcilor. În cazul hipertensivilor şi a bolnavilor de rinichi se recomandă o desărare prealabilă a verzei murate. Un alt avantaj al acestei legume murate este acela că este o soluţie de combatere a obezităţii pentru că are puţine calorii – 20 de kilocalorii la suta de grame. În plus, conţine fibre ducând la instalarea mai lesne a senzaţiei de saturaţie. Totodată, îmbunătăţeşte digestia prin conţinutul său de minerale şi fibre alimentare. Şi nu în ultimul rând, varza murată este şi un neurotonic ajutând în combaterea stresului, întărind sistemul nervos şi muscular.

Citit 2841 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Octombrie 2018 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.