Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

În premieră pentru ultimul deceniu, trei cazuri de gripă au fost confirmate la nivel naţional încă de la sfârşitul lunii octombrie. De obicei, spun specialiştii, gripa era confirmată în România abia la sfârşitul lui noiembrie sau chiar în luna decembrie. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea.

Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Afecţiunea se manifestă prin simptome respiratorii, putând evolua uneori spre forme grave. Există o serie de virusuri care circulă în această perioada a anului şi care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar care se deosebesc de aceasta prin evoluţia mai uşoară.
Un bolnav de gripă poate avea febră puternică (39-40 de grade Celsius), frisoane, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică (slăbiciune generală – n.r.), roşu în gât, răguşeală care poate merge până la pierderea vocii, tuse frecventă, uscată şi obositoare, lipsa poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături. Spre deosebire de gripă, virozele respiratorii au un debut mai lent şi o evoluţii mai uşoară a bolii. "Evitarea aglomerărilor umane, evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave, spălarea frecventă a mâinilor, dar mai ales după suflarea nasului şi după venirea în contact cu persoane bolnave, aerisirea încăperilor sau a birourilor şi menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi, pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate sunt câteva dintre măsurile care trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă", se arată într-un material transmis de DSP Galaţi.
Specialiştii DSP Galaţi mai atrag atenţia asupra faptului că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinarea protejează numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv şi este recomandată tuturor persoanelor, începând cu vârsta de un an. Imunizarea antigripală trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate, singura contraindicaţie la vaccinare fiind alergia la proteinele de ou.

Citit 746 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Noiembrie 2018 20:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.