Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Oamenii de ştiinţă susţin că persoanele obosite tind să evalueze pozitiv alimentele nesănătoase. Chiar şi o singură noapte pierdută are acest efect, potrivit theguardian.com. Studiul a analizat cum lipsa de odihnă poate active zone ale creierului legate de apetit şi de hormonii implicaţi în senzaţia de foame.

Cercetarea a fost publicată în revista "Journal of Neuroscience" şi a fost realizată de doi cercetători de la Universitatea Koln din Germania, Julia Rihm şi Jan Peters. „Studiul nostru este un pas înainte în înţelegerea mecanismelor prin care lipsa de somn schimbă evaluarea alimentelor“, a spus Peters. Concret, în cadrul studiului au fost selectaţi 32 de tineri sănătoşi cu vârste între 19 şi 33 de ani. Ei au fost supuşi aceluiaşi regim alimentar cu paste şi carne tocată la cină şi cu iaurt de căpşuni şi măr la desert. Un grup a plecat acasă cu un aparat care a înregistrat orele de somn, iar celălalt grup a rămas în laborator pentru a desfăşura diferite activităţi.

A doua zi, li s-a măsurat nivelul zahărului în sânge şi hormonii legaţi de stres şi pofta de mâncare. Ei au participat de asemenea la un joc compus din mai multe imagini cu dulciuri şi ciocolată şi produse nealimentare, pentru a vedea cât erau dispuşi să plătească pentru ele. Rezultatul a arătat cum lipsa somnului sporeşte valoarea subiectivă a hranei, comparativ cu produsele nealimentare, iar imaginile neuronale au relevat o mai mare activitate a circuitului ce implică amigdala, corelat cu nevoia de recompensare, şi hipotalamusul, având legătură cu pofta de mâncare. „Aceste date sugerează o conexiune între lipsa odihnei şi excesul de alimentaţie şi consecinţa directă a riscului de obezitate“, au precizat cercetătorii implicaţi în studiu.

Potrivit nutriţioniştilor, din ce în ce mai mulţi români aleg să mănânce în fast-food-uri, inclusiv în perioada sărbătorilor de iarnă, preferând acest tip de mâncare în locul bucatelor tradiţional româneşti. Medicii atrag atenţia că mâncarea de tip fast-food are o serie de efecte dăunătoare pentru organism ce merg mult dincolo de punerea unor kilograme corporale în plus.

Citit 729 ori Ultima modificare Marți, 18 Decembrie 2018 21:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.