Cât de sănătoasă este mierea de albine

Cât de sănătoasă este mierea de albine
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Mierea este un produs apicol obţinut prin transformarea şi prelucrarea nectarului de către albine. Este un produs zaharos care conţine fitonutrienţi, motiv pentru care este considerat un aliment sănătos. Mierea ar trebui însă mâncată doar ocazional.
Potrivit „Abecedarului de nutriţie“ coordonat de prof.dr. Nicolae Hîncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, mierea are un conţinut mare de zaharuri – 80-85 la sută , de apă 15-20 la sută , de substanţe minerale (sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu), de vitamine (complexul de vitamine B, vitamina C, acid folic, provitamina A, vitamina K), de enzime şi de acizi organici. Partea bună este că mierea conţine fitonutrienţi importanţi, motiv pentru care este considerată un aliment sănătos. Însă conţine şi 325 de kilocalorii la suta de grame şi are un indice glicemic mare. Aceasta înseamnă glucide cu absorbţie rapidă şi, din această cauză, trebuie mâncată cu prudenţă, în cantităţi mici, şi ocazional. Excesul de produse zaharoase este legat de multe dintre bolile civilizaţiei – obezitate, ateroscleroză, carii dentare.

Citit 3918 ori Ultima modificare Duminică, 13 Ianuarie 2019 19:14

2 comentarii

 • postat de MIHAIL
  Luni, 14 Ianuarie 2019 15:25
  188.24.207.***
  Nimic prea mult,totul cu masura,spuneau cu atat de multa dreptate vechii si atat de inteleptii greci!!!Foarte instructive si folositoare astfel de articole,asteptam si alte le ,Domnule BASALIC11Sanatate si numai bine la toata lumea!!!
  0
  4
  Raportează
 • postat de Mierea, nu la diabetici, nu bebelușului sub un an !
  Luni, 14 Ianuarie 2019 10:57
  213.233.101.***
  Mierea de albine este sănătoasă, dar sunt câteva restricții, printre care una fiind, să nu ai diabet. Alt sfat, este interzis să intre în alimentația noului născut, mierea de albine, mierea de albine putând fi introdusă în alimentație bebelușului cel puțin, după vârsta de un an sau mai mult. De ce ? Mierea de albine poate fi contaminată câteodată cu bacteria Clostridium Botulinum sau cu sporii acestei bacterii, ceboate declanșa boala botulism. După vârsta de cel puțin un an, copilul este mai rezistent la această toxină extrem de puternică., declanșată de sporii sau bacteria Clostridium Botulinum.
  0
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.