Noi servicii medicale gratuite pentru asiguraţi

Noi servicii medicale gratuite pentru asiguraţi

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Persoanele asigurate în sistemul public de sănătate vor avea acces la o serie de noi servicii medicale gratuite. Noile beneficii sunt incluse în contractul-cadru de asistenţă medicală valabil pe 2019, document aflat în dezbatere publică.
Printre modificările propuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în noul contract-cadru se numără introducerea unei adeverinţe care să ateste starea de graviditate şi creşterea numărului de zile de valabilitate a biletelor de trimitere pentru bolnavii cronici. Se preconizează că documentul va intra în vigoare la finalul lunii martie.
Concret, se propune majorarea de la 60 la 90 de zile a termenului de valabilitate a biletelor de trimitere pentru specialităţile clinice, pentru persoanele asigurate cu boli cronice. Se mai propune "renunţarea la obligativitatea reconfirmării biletului de trimitere pentru investigaţii de înaltă performanţă în ambulatoriu, în cazul în care în perioada de valabilitate a acestui bilet a survenit internarea în spital a persoanei asigurate respective". Astfel, se va evita efectuarea unei noi deplasări la medicul prescriptor al investigaţiei, iar verificarea neefectuării respectivei investigaţii în timpul internării se va face direct la furnizorul de servicii paraclinice din ambulatoriu, pe baza biletului de externare sau a scrisorii medicale emise de spital, a transmis CNAS.
De asemenea, se propune majorarea numărului de puncte corespunzătoare serviciilor conexe actului medical ce pot fi prescrise de psihiatrii pediatrici pentru copiii cu tulburări din spectrul autist.
Rămâne de văzut şi ce fonduri va aloca Guvernul pentru acoperirea costurilor noilor gratuităţi. Alături de Educaţie, Sănătatea este unul dintre domeniile pentru care autorităţile din România alocă în fiecare an prea puţine fonduri.

Citit 6607 ori Ultima modificare Marți, 29 Ianuarie 2019 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.