Alimente recomandate şi alimente interzise în boala Parkinson

Alimente recomandate şi alimente interzise în boala Parkinson
Dieta şi alimentaţia joacă un rol important în controlul simptomelor bolii
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

La nivel european, peste 1,5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu maladia Parkinson - o boală neurodegenerativă nevindecabilă. În România, potrivit ultimelor statistici, sunt înregistraţi 73.000 de pacienţi.

Boala Parkinson este a doua cea mai răspândită afecţiune neurodegenerativă după Alzheimer. Cauzele pentru care apare această afecţiune nu sunt cunoscute. Oamenii de ştiinţă consideră că atât genetica, cât şi factorii de mediu au un rol în declanşarea bolii.

Dieta şi alimentaţia joacă un rol important alături de tratamentul care controlează simptomele bolii, potrivit dr. Dan Raican, medic primar cardiolog, pacient care suferă de această afecţiune, autorul cărţii "Stop Parkinson!". Astfel, în funcţie de recomandările medicului neurolog şi ale celui nutriţionist, mesele zilnice trebuie să conţină între şase şi 11 porţii de cereale şi făinoase. O porţie înseamnă o felie de pâine, o jumătate de cană de cereale sau un biscuit; trei-patru porţii de legume şi zarzavaturi - o porţie însemnând un cartof mijlociu, o jumătate de cană de zarzavaturi fierte sau o jumătate de cană de legume proaspete sau fierte. Fructele trebuie să fie împărţite în două-patru porţii pe zi, o porţie fiind egală cu un fruct mediu, trei sferturi de cană de suc, un ciorchine mediu de struguri sau o felie medie de pepene. Carnea, ouăle, peştele nu trebuie să depăşească două-trei porţii pe zi, o porţie însemnând 100 de grame de carne gătită sau 200 de grame de peşte gătit; în timp ce lactatele trebuie să reprezinte două-trei porţii. O porţie înseamnă o cană cu lapte sau 200 de mililitri de iaurt sau 50 de grame de telemea.

Hidratarea previne constipaţia

Hidratarea este şi ea importantă pentru că previne constipaţia, un simptom cu care se confruntă bolnavii cu Parkinson. Alcoolul este permis doar ocazional - un pahar de vin sau bere - atâta timp cât tratamentul şi afecţiunile adiacente nu interzic acest lucru. Alimentele recomandate sunt cele bogate în antioxidanţi. Aceştia pot fi găsiţi în varză, ardei gras, cartofi, anghinare, fructe de pădure, mere, pere, struguri, cereale, ouă, fasole, linte, nuci, alune, ciocolată neagră, vin roşu, cafea, ceai.

Pe de altă parte, anumite alimente îngreunează digestia şi absorbţia medicamentelor în organism. Sunt de evitat consumul de mezeluri şi carne sau peşte uscat; de brânzeturi maturate - cu mucegai, Camembert, Cheddar - de varză murată, de soia şi produse din soia, de suplimentele de fier.

Toate deciziile legate de dietă trebuie luate doar sub îndrumarea medicului, atrage atenţia dr. Raican.

Citit 5848 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2019 13:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.