Cum trebuie purtată corect masca de protecţie

Cum trebuie purtată corect masca de protecţie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Circulă multe informaţii eronate despre care sunt cele mai eficiente modalităţi de a ne feri de gripă, astfel că doctorul Vasi Rădulescu a postat, pe Facebook, câteva sfaturi despre cum se poartă corect o mască sanitară de protecţie şi despre cât de importantă este când este vorba de sănătate. Iată, mai jos, o parte din mesajul medicului!

"Circulă pe internet tot felul de sfaturi privind purtarea măştilor în gripă. Unii spun să le pui pe o parte dacă eşti sănătos şi pe alta dacă eşti bolnav. Ca să nu cădem iar în fake news şi informaţii fără noimă, trebuie să discutăm puţin despre aceste măşti", începe mesajul medicului.

"Cele mai multe sunt de uz chirurgical şi împiedică particulele lichide să ajungă dintr-o parte în alta. Există şi măşti cu filtre performante care au capacitatea de a stopa mai multe tipuri de substanţe. Poate o mască simplă să oprească virusul? Nu. Virusul per se e foarte mic şi ar trece lejer prin ochiurile materialului. Totuşi, de la om la om, picăturile din respiraţie pot fi oprite. Şi ele conţin virusul, de regulă. Atenţie mare şi la mâini, să limităm contactul lor cu anumite suprafeţe şi să le spălăm cât mai des", adaugă medicul Vasi Rădulescu.

Cum se poartă

"Masca se poată cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului, cu apăsare fermă, cu bărbia, gura şi nasul acoperite, cu părţile laterale ale măştii cât mai bine lipite de obraji. Masca se poartă o singură dată. Se manevrează cu grijă şi se aruncă atunci când devine umedă. Pentru protecţie adecvată, ne vom spăla viguros pe mâini pentru că masca nu reprezintă o metodă perfectă. Ne vom vaccina pentru a scădea drastic riscul de a face gripă. Vom sta acasă dacă suntem bolnavi. Cele mai multe măşti nici nu acoperă bine gura, nasul şi mai ales părţile laterale şi nu pot filtra eficient virusurile, dar pot limita transmiterile picăturilor de lichid din actul respirator, din tuse sau strănut.

Totuşi, trebuie să ştiţi că nu există nicio recomandare oficială pentru purtarea acestor măşti în gripă. Nu sunt incluse în vreun protocol strict de protecţie. Depinde de fiecare cum decide să se protejeze în plus şi numeroase studii au arătat efecte benefice. Ca tip, este mai bună o mască cu forma în trunchi de con care manşonează bine relieful feţei. Şi mai bună este una cu filtru special. Dar chiar şi măştile simple pot oferi protecţie în plus, aşa că pot fi purtate", concluzionează medicul citat.

Citit 3445 ori Ultima modificare Luni, 04 Februarie 2019 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.