Obezitatea şi malnutriţia, printre cele mai mari ameninţări

Obezitatea şi malnutriţia, printre cele mai mari ameninţări
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Obezitatea, malnutriţia şi schimbările climatice sunt cele mai mari ameninţări care trebuie combătute la nivel global, arată un raport publicat în prestigioasa revistă medicală britanică "The Lancet". Raportul subliniază că aceste trei ameninţări erau abordate până acum în mod separat, ceea ce a făcut ca politicile rezultate să nu fie eficiente, motiv pentru care ele trebuie combătute prin noi metode.

În analiză se menţionează faptul că trebuie stabilit un nou acord global în domeniul alimentar, care să "limiteze" influenţa politică a marilor industrii alimentare, arată "Agerpres". Potrivit sursei citate, este nevoie de reguli mai dure împotriva puternicelor interese comerciale şi este necesară regândirea stimulentelor economice globale, pentru a lupta împotriva obezităţii, malnutriţiei şi schimbărilor climatice.

În opinia autorilor raportului, sistemele alimentare provoacă nu doar obezitate, ci şi malnutriţie, generând, concomitent, 30 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră. Mai mult, în document se arată că fenomenele climatice extreme, precum seceta, pot lipsi populaţii întregi de hrană şi pot duce la escaladarea preţurilor fructelor şi legumelor.

Se recomandă reducerea consumului de carne roşie

Prin urmare, o recomandare prezentă în raport este încadrarea multinaţionalelor industriei alimentare în acelaşi mod precum cele din industria tutunului. "Alimentele sunt în mod evident diferite de tutun, pentru că sunt indispensabile vieţii, nu este însă cazul alimentelor dăunătoare sănătăţii, aşa-numite junk food", arată specialiştii.

Se recomandă, de asemenea, reducerea consumului de carne roşie prin creşterea taxelor, etichetarea mai eficientă a alimentelor, promovarea transportului prin intermediul infrastructurilor şi creşterea investiţiilor în strategii de marketing pentru a promova activitatea fizică. 1,9 miliarde de adulţi din întreaga lume sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru diabet, boli cardiovasculare şi cancer.

Citit 1465 ori Ultima modificare Vineri, 08 Februarie 2019 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.