Rodia este o sursă bogată de fibre şi vitamina C

Rodia este o sursă bogată de fibre şi vitamina C
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Rodia conţine o varietate de substanţe chimice cu efect antioxidant. Studiile desfăşurate până acum au fost restrânse, dar au arătat că rodiile şi sucul obţinut din acestea pot combate inflamaţiile şi ateroscleroza şi ajuta sistemul imunitar.

Rodia este o sursă bună de fibre, de vitamina C, A şi B, precum şi de minerale precum calciu, potasiu şi fier. Potrivi bbc.com, rodia este de trei ori mai puternic antioxidantă, comparativ cu vinul roşu sau cu ceaiul verde. Până acum, studiile făcute au fost de mică amploare sau desfăşurate pe şoareci de laborator, dar rezultatele referitoare la beneficiile rodiei pentru sănătate au fost încurajatoare. Astfel, două studii, din 2014 şi 2015 au arătat că acest fruct previne pierderile osoase la şoareci, dar studiul nu a fost desfăşurat şi pe oameni. Antioxidanţii conţinuţi în rodie şi sucul de rodie pot îmbunătăţi anduranţa şi performanţa sportivă a atleţilor, potrivit unui studiu publicat în "Jurnalul de Nutriţie şi Metabolism", cercetare care a constat în administrarea timp de 15 zile a 500 de mililitri de suc de rodii.

O altă cercetare a arătat că extractul de rodie îmbunătăţeşte performanţele sportive, dacă este luat cu 30 de minute înainte de exerciţii, în sporturile care implică alergare intermitentă. De-a lungul timpului, au fost desfăşurate mai multe studii vizavi de efectul antiinflamator al rodiei. Studiile mai vechi au indicat un oarecare efect de reducere a inflamaţiilor la nivelul stomacului.

Potrivit publicaţiei "Journal of Research in Medical Sciences", un studiu de mai mici dimensiuni realizat pe pacienţi cu diabet zaharat de tip 2 şi care a constat în consumul de suc de rodii timp de 12 săptămâni a arătat diminuarea markerilor inflamatorii din sânge. Mai multe studii sunt necesare în acest sens însă pentru a putea trage o concluzie clară.

Rodia are doar beneficii pentru sănătate?

Un studiu desfăşurat în 2013 a arătat că un consum de 150 de mililitri de suc de rodii în fiecare zi, timp de două săptămâni, a ajutat pacienţii cu hipertensiune să-şi reducă tensiunea arterială. Un alt studiu din 2015, de mici dimensiuni, a relevant că sucul îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul inimii la pacienţii cu boli coronariene. Cu toate acestea este nevoie ca studiile să fie desfăşurate pe mai mulţi participanţi pentru a fi confirmată legătura directă. Rodia şi sucul acestui fruct par să aibă efecte şi la nivelul creierului, îmbunătăţind memoria şi funcţiile cognitive.

Există însă şi rapoarte care menţionează că rodia şi sucul de rodie interacţionează cu anumite medicamente, cum sunt cele pentru hipertensiune şi statine. Prin urmare, pacienţii care urmează tratamente împotriva bolilor cardiovasculare ar trebui să consulte medicul înainte de a trece la cura cu rodii.

Citit 1573 ori Ultima modificare Duminică, 10 Februarie 2019 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.