Inaugurat pe 13 aprilie 2017, Centrul de Medicină Dentară Socială şi-a primit ieri primii pacienţi - 40 de vârstnici de la Centrul Social ”Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care au fost consultaţi şi urmează să primească gratuit tratamentul stomatologic sau lucrările dentare de care au nevoie. Unii dintre ei nu mai fuseseră niciodată la stomatolog.
Unic în România, Centrul de Medicină Dentară Socială, situat în incinta fostei Policlinici de pe strada Eroilor, dar cu acces din strada Nicolae Bălcescu, şi-a început de ieri activitatea. Realizat printr-o asociere între Primăria municipiului Galaţi, Universitatea „Dunărea de Jos” - Facultatea de Medicină şi Farmacie şi Colegiul Medicilor Dentişti, clinica va oferi servicii stomatologice gratuite celor mai necăjiţi dintre gălăţeni, care sunt incluşi într-unul dintre programele de asistenţă socială derulate de municipalitate. În cele nouă cabinete medicale, dotate cu 17 scaune stomatologice şi echipamente medicale în care Universitatea a investit 120.000 de euro vor lucra, în carul programului de învăţământ şi pregătire, cadre didactice universitare şi studenţii din anii IV şi V de la secţia de Stomatologie, dar şi 20 de rezidenţi de medicină dentară. Nimeni nu va fi plătit.
Misiunea Primăriei va fi să achite costurile materialelor folosite în tratamentele şi lucrările stomatologice, fiind alocate până acum 100.000 de lei.
De ce a durat aproape doi ani
Prezent la evenimentul de ieri, primarul Ionuţ Pucheanu a explicat de ce au trecut aproape doi ani de la momentul la care s-au pus bazele acestui proiect. „Din păcate, la fel ca toate lucrurile din România durează fantastic de mult până reuşim să le punem pe picioare. A trebuit să refacem asocierea dintre Universitate şi Primărie, după care a mai trecut o perioadă până când am putut aloca banii necesari pentru ca această activitate să demareze. În momentul de faţă ea funcţionează. Este pentru prima dată în România când o astfel de clinică funcţionează cu astfel de servicii pentru cetăţenii unui oraş. Am luat în calcul câteva mii de oameni care vor trece pragul acestei clinici, e greu de estimat acum care va fi efortul financiar făcut de către Primăria Galaţi”, a declarat primarul care ia în calcul o alocare anuală estimativă de 100.000 de euro minim.
Cine vor fi beneficiarii
„În momentul în care am făcut statutul asocierii între Primărie, Universitatea Dunărea de Jos şi Colegiul Medicilor Dentişti, Primăria ne-a înaintat o listă cu planul de peste 20.000 de persoane, pornind de la căminele de bătrâni şi terminând cu cei care sunt în evidenţa Primăriei ca asistaţi social. Primăria va trimite aceşti pacienţi”, a declarat prof. univ. dr. Aurel Nechita, fondatorul Facultății de Medicină din Galaţi.
Potrivit Hotărârii de Consiliu Local prin care a fost înfiinţat acest centru, categoriile sociale defavorizate care pot primi aici asistentă stomatologică gratuită sunt: beneficiarii centrelor sociale ale Primăriei, ai cantinei de ajutor social, ai venitului minim garantat şi cei aflaţi în grija asociaţiilor şi fundaţiilor sociale.
Ce intervenţii se vor face
„Banii de la Primărie vor fi folosiţi exclusiv pentru procurarea materialelor dentare, care ştiţi cât costă! Aici se vor face şi tratamente şi lucrări dentare, dar nu de lux – implanturi, ceramică – ci lucrări în general protetice, proteze fixe, mobile, punţi, necesare la o anumită vârstă când numărul de dinţi scade. Îmi aduc aminte când am dus nişte pachete cu mâncare la un cămin şi bătrânii s-au uitat la ele. Dar când le-am spus că avem un proiect cu Primăria să le punem dinţi în gură, au plâns toţi!”, a spus dr. Nechita.
Ce spun studenţii
Dacă până acum făceau practică la cabinete stomatologice private, de ieri, studenţii au ocazia să lucreze şi să înveţe în acelaşi timp într-o clinică unde vor găsi toată patologia dentară.
„Pentru noi este o mare oportunitate să lucrăm aici având în vedere că vom fi asistaţi permanent de cadrele didactice. Dacă e ceva ce nu ştim putem întreba astfel, încât vom reuşi să le oferim nişte servicii de calitate pacienţilor noştri. Este ceea ce ne dorim! Pacientul pe care tocmai l-am consultat nu fusese niciodată la stomatolog, dar nu a fost deloc speriat s-a simţit în largul lui”, ne-a declarat Fivia Bobocea, studentă în anul V la Stomatologie.