Combinaţia dintre statine şi antibiotice poate fi periculoasă

Combinaţia dintre statine şi antibiotice poate fi periculoasă
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Există destul de multe situaţii în care suntem nevoiţi să ne tratăm concomitent pentru două sau mai multe afecţiuni. Uneori, asocierea dintre medicamente poate face mai mult rău decât bine, atrag atenţia specialiştii.

Statinele sunt folosite pentru reducerea nivelului colesterolului din sânge, cu precădere în cazul pacienţilor care au o predispoziţie spre ateroscleroză (depunerea de grăsimi şi colesterol pe peretele intern al arterelor,  - n.r.). Dincolo de beneficiul adus, aceste medicamente au însă şi numeroase afecte adverse dovedite. După o perioadă mare de administrare pot apărea rabdomioliza (un fel de rupere a muşchilor - n.r.), miopatia (fibrele musculare nu mai funcţionează normal - n.r.) sau neuropatia periferică (afectarea permanentă a nervilor aflaţi cu precădere la extremităţile picioarelor şi mâinilor - n.r.). Pot apărea, de asemenea, pierderi de memorie, depresie, tulburări de somn, disfuncţii sexuale, insuficienţă renală, probleme pulmonare.

Un studiu de specialitate arată că asocierea statinelor cu antibioticele poate provoca diverse complicaţii, precum afecţiunile musculare sau leziunile acute ale rinichilor. Specialiştii au descoperit că pacienţii care urmează un tratament cu statine pentru reducerea nivelului de colesterol şi unul cu antibiotice, în mod simultan, riscă să sufere complicaţii rare, dar serioase, care le pot pune viaţa în pericol. "O alternativă demnă de luat în calcul este suspendarea tratamentului cu statine pe perioada în care bolnavul urmează tratamentul cu antibiotic, vreme de cinci - zece zile", explică, pentru „Viaţa liberă”, farm. Florina Bonifate, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Galaţi.

Antibioticele reduc efectul anticoncepţionalelor

Potrivit specialistului citat, există mai multe studii care atrag atenţia şi asupra riscului combinării antibioticelor cu anticoncepţionalele. Antibioticele pot împiedica anticoncepţionalul oral să acţioneze eficient în prevenirea sarcinii sau pot cauza sângerări neaşteptate. Principalele antibiotice cu care interacţionează anticoncepţionalele sunt Griseofulvina, penicilinele şi tetraciclinele. „Prin urmare, pacienta care necesită tratament cu antibiotic în timp ce foloseşte un anticoncepţional oral, trebuiă sa folosească pe timpul curei (cinci - zece zile) cu antibiotic o măsură în plus de contracepţie, pentru a evita apariţia unei sarcini nedorite. Măsura nu trebuie urmată numai în cazul antibioticelor mai sus menţionate, ci este bine de folosit în cazul oricărui antibiotic", concluzionează Florina Bonifate.

Citit 2003 ori Ultima modificare Marți, 26 Martie 2019 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.