Program naţional pentru depistarea tuberculozei

Program naţional pentru depistarea tuberculozei
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" au lansat, săptămâna trecută, un amplu program naţional de screening pentru tuberculoză. Programul se numeşte "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente" şi va permite testarea a aproximativ 75.000 de persoane din grupurile vulnerabile.

"Suntem în momentul în care putem lansa acest program de tuberculoză. Am ales nu întâmplător această dată, pentru că pe 24 martie sărbătorim Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. Controlul tuberculozei este o prioritate nu doar în România, ci şi la nivel internaţional", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, conform Agerpres.

Grupurile vulnerabile din care vor proveni persoanele testate este format din dependenţii de substanţe toxice, de persoanele din penitenciare, din cele din centrele de asistenţă socială etc. "Programul prevede şi achiziţionarea a trei caravane mobile, care au în dotare aparate de radiologie şi care vor fi livrate în cursul lunii mai", a adăugat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă. Acest proiect face parte dintr-un grup de şapte programe de screening lansate de Ministerul Sănătăţii, finanţate cu fonduri europene şi despre care autorităţile spun că vor duce la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

Tratament gratuit pentru toţi pacienţii români cu TBC

"Caravanele achiziţionate în cadrul acestui program vor fi dotate cu aparatură de laborator prin care diagnosticul tuberculozei poate fi pus în maximum două ore. Cei nou diagnosticaţi vor fi preluaţi şi trataţi de reţeaua naţională de pneumoftiziologie. În prezent, tratamentul tuberculozei în România este gratuit, suportat în integralitate de Ministerul Sănătăţii", a precizat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului "Marius Nasta" Bucureşti. România rămâne în topul ţărilor din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul cazurilor de tuberculoză. "În anul 2018, potrivit datelor Programului naţional de supraveghere şi control al tuberculozei, în ţara noastră au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulţi. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812, recidive. Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în Bucureşti - 822, în Iaşi - 599 şi în Dolj - 595. La polul opus se află judeţele Harghita şi Covasna cu 56, respectiv 63 de cazuri.

Citit 979 ori Ultima modificare Luni, 25 Martie 2019 23:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.