Românii cu epilepsie, neînţeleşi şi discriminaţi

Românii cu epilepsie, neînţeleşi şi discriminaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Aproximativ 130.000 de români suferă de epilepsie, a afirmat, marţi, medicul neurolog Ioana Mândruţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, într-o conferinţă prilejuită de Ziua Mondială a Epilepsiei. Aceşti pacienţi au nevoie de medici specializaţi în rezolvarea şi diagnosticarea formelor grave ale acestei boli neurologice, a atras atenţia specialistul.

"Dacă este să extrapolăm datele europene la populaţia României vedem că aproximativ 130.000 de pacienţi au epilepsie în ţara noastră. În acest moment, aceşti bolnavi au la dispoziţie mai multe medicamente din generaţia I şi generaţia a II-a de antiepileptice, medicamente existente pe plan european. De asemenea, există câteva centre care pot prelua pacienţii cu epilepsie cu investigaţii mai complexe. Există un program naţional care funcţionează în Spitalul Universitar şi Spitalul "Bagdasar Arseni", care oferă o alternativă pacienţilor care au epilepsii necontrolate de tratament. Pentru aceşti bolnavi ar putea exista soluţii chirurgicale sau soluţii de neuromodulare", a precizat dr. Ioana Mândruţă, conform Agerpres. Potrivit medicului citat, şi canabisul este o moleculă care ar putea aduce beneficii în tratarea unor forme de epilepsie. "Canabisul medicinal este o moleculă în forma ei utilizabilă medical pentru care există studii, este aprobată în anumite ţări, cum ar fi în SUA, este o moleculă care ar putea aduce beneficii în anumite forme de epilepsie şi anumite forme de durere, în cancer, de exemplu", a explicat medicul.

În acelaşi context, dr. Mândruţă a atras atenţia asupra faptului că este nevoie de medici special antrenaţi în rezolvarea şi diagnosticarea cazurilor grave de epilepsie.

Ce este epilepsia

Epilepsia este definită ca o tulburare a activităţii electrice din interiorul creierului uman, care conduce la apariţia unor crize repetate în care persoana respectivă poate avea manifestări convulsive. Din cauza acestor manifestări, uneori înfricoşătoare, de-a lungul secolelor persoanele cu epilepsie au fost privite cu teamă superstiţioasă de cei din jur şi chiar şi astăzi sunt ţinta atitudinilor negative, discriminatorii. La ora actuală, în lume circa 50 de milioane de persoane au această afecţiune, conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Există mai multe tipuri de epilepsie, în funcţie de cauze, dar în şase din zece cazuri etiologia bolii rămâne necunoscută.

Citit 1337 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Martie 2019 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.