Zeci de gălăţeni, diagnosticaţi cu ”boala mâinilor murdare”

Zeci de gălăţeni, diagnosticaţi cu ”boala mâinilor murdare”
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Hepatita A sau "boala mâinilor murdare" este o afecţiune care apare de regulă în cazul persoanelor cu o igienă deficitară, a celor care mănâncă fructe şi legume nespălate, precum şi în comunităţile unde sursele de apă sunt contaminate. Boala se transmite pe cale digestivă şi este diagnosticată de cele mai multe ori în focar, în cadrul unor grupuri mici (în familie, la şcoală sau grădiniţă etc. - n.r.). Deşi în majoritatea situaţiilor evoluţia afecţiunii este pozitivă, sunt şi pacienţi în cazul cărora hepatita A poate lua forme grave, atrag atenţia medicii.

Pe parcursul anului trecut, 46 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu hepatită A, conform Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Mai bine de două treimi din totalul cazurilor au provenit din mediul rural. În ultimii cinci ani, medicii gălăţeni au depistat 350 de pacienţi suferinzi de "boala mâinilor murdare". Specialiştii în sănătate publică spun că îmbunătăţirea igienei personale şi educaţia sanitară din ultimele trei decenii au condus la o scădere constantă a cazurilor nou diagnosticate. Totuşi, România stă în continuare mai rău decât multe alte state europene şi din acest punct de vedere.

"La oraş, avem totuşi control pe apa potabilă, ceea ce este mare lucru. Mediul rural, în schimb, rămâne cel mai afectat de hepatita de tip A, deoarece aici nu se ştie în ce măsură sunt controlate toate sursele de apă. De cele mai multe ori, cazurile apar în focare, în colectivităţi", a precizat dr. Mihaela Ganea, medic primar boli infecţioase în cadrul Spitalului Clinic "Sf. Cuvioasa Parascheva" Galaţi.

Simptome care indică o afecţiune hepatică

Potrivit specialistului citat, debutul bolii este de multe ori nespecific. Greţurile persistente, vărsăturile, durerile abdominale, somnolenţa, astenia şi pielea colorată în galben sunt câteva simptome ale hepatitei, semne care trebuie să ne trimită către medicul de familie sau către cel mai apropiat spital. "Importante sunt regulile obişnuite de igienă. Trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun înainte de a mânca şi după folosirea toaletei. Fructele şi legumele nu trebuie mâncate nespălate. Dacă respectăm chiar şi aceste reguli minime, lucrurile se cam rezolvă de la sine. Nu în ultimul rând, trebuie folosită doar apa care provine din surse verificate şi certificate", a concluzionat dr. Mihaela Ganea.

Citit 3726 ori Ultima modificare Marți, 02 Aprilie 2019 19:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.