Pacienţii vor achita coplată pentru serviciile medicale private

Pacienţii vor achita coplată pentru serviciile medicale private
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ministerul Sănătăţii (MS) a modificat proiectul de ordonanţă de urgenţă ce prevede introducerea coplăţii, iar proiectul prevede acum, explicit, că măsura îi vizează doar pe „furnizorii privaţi de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări”. Din forma iniţială a proiectului se înţelegea că şi spitalele publice ar putea introduce coplata.

Oficialii din MS spun că vor fi stabilite nişte limite maxime pe care furnizorii privaţi nu vor avea voie să le depăşească pentru anumite tipuri de servicii. În acelaşi timp, lista serviciilor pentru care românii vor fi nevoiţi să plătească din buzunar nu este deloc scurtă. Dimpotrivă, conform proiectului, pacienţii vor scoate bani pentru unele servicii medicale acordate în caz de boli profesionale, unele servicii medicale de înaltă performanţă (RMN, CT), servicii hoteliere cu grad înalt de confort, corecţii estetice făcute celor peste 18 ani, unele medicamente, materiale sanitare şi tipuri de transport, fertilizare in vitro, transplantul de organe, cu excepţia cazurilor prevăzute în programul naţional, unele proceduri de recuperare şi fizioterapie sau pentru asistenţa medicală la cerere.

„Neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice prin furnizarea unei asistenţe medicale de calitate pacienţilor”, se arată în proiectul de ordonanţă.

"Eu spun că nu este o împovărare"

Mai multe clarificări au venit chiar din partea ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. „E vorba de o plată a unei contribuţii personale pentru pacienţii care se adresează zonei private de furnizare a serviciilor medicale. Vor plăti diferenţa – şi aici mă refer la furnizorii privaţi, care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – dintre tariful decontat de Casa de Asigurări şi costul real al consultaţiei. Eu spun că nu este o împovărare pentru că, şi până acum, pacienţii care se adresau spitalului privat plăteau, sub o formă sau alta, această diferenţă. Am preferat să propunem această modificare, după consultări pe care le-am avut cu PALMED-ul (asociaţia întreprinzătorilor privaţi din sănătate), pentru a scoate din zona gri aceste plăţi, pe care pacienţii oricum le făceau. În acest moment, măcar să ştim pentru ce le fac”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Citit 1699 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2019 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.