Din aproximativ zece persoane adulte, una are diabet

Din aproximativ zece persoane adulte, una are diabet
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Prevalenţa diabetului în România este de 11 la sută, ceea ce înseamnă că, la aproximativ zece persoane adulte, una are diabet zaharat, a atras atenţia preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Romulus Timar. Specialistul a mai spus că, în cazul acestei boli, este foarte importantă prevenţia printr-un stil de viaţă sănătos.

„La nivel mondial există peste 400 de milioane de pacienţi cu diabet zaharat, 90 - 95 la sută dintre aceştia fiind cu diabet zaharat tip 2, iar 90 la sută din persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sunt supraponderale sau obeze. Dacă ne referim la România, datele din studiul Predatorr arată o prevalenţă a diabetului de 11 la sută. Foarte important este faptul că la fiecare pacient cunoscut cu diabet zaharat mai există o persoană care are diabet zaharat, dar nu ştie că îl are sau nu îl tratează în mod corect. Previziunile de viitor sunt sumbre - la nivel mondial o creştere în următorii 20 - 25 de ani cu 50 la sută a incidenţei diabetului zaharat, iar în Europa, undeva la 16 la sută”, a arătat dr. Romulus Timar, conform Agerpres.

Boală periculoasă prin complicaţiile pe care le determină

Potrivit specialistului, prezenţa diabetului creşte de 26 de ori riscul de boli cardiovasculare. „Diabetul zaharat este principala cauză de amputaţie a membrelor inferioare. De asemenea, în ţările dezvoltate, această boală este principala cauză a stadiilor finale ale bolii cronice de rinichi, toate aceste complicaţii ducând la o înrăutăţire a vieţii pacientului cu diabet zaharat", a punctat medicul. În mod special în cazul acestei boli, este foarte importantă prevenţia şi depistarea precoce. „România este printre puţinele ţări din lume în care accesul la medicaţie este gratuit, la toate clasele de insulină, la toate clasele de medicamente non-insulinice, orale şi injectabile. Sunt paşi de făcut şi în acest domeniu, unele molecule noi care şi-au dovedit eficienţa intră mai greu pe piaţă”, a mai arătat specialistul. Preşedintele Societăţii Române de Diabet a indicat că foarte important este controlul şi autocontrolul prin determinarea glicemiilor zilnice. "Important, odată depistat diabetul, este şi un screening al complicaţiilor şi tratamentul acestora", a conchis medicul. În ciuda prevalenţei mari a diabetului de tip 2, România nu are încă un registru al acestor pacienţi.

Citit 1691 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2019 18:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.