Coplata în sistemul privat pune între paranteze asigurarea de sănătate

Coplata în sistemul privat pune între paranteze asigurarea de sănătate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Intenţia Ministerului Sănătăţii de a introduce o coplată pentru toţi pacienţii care vor să îşi facă investigaţii şi analize medicale în clinicile şi spitalele private stârneşte deopotrivă nemulţumiri în rândul pacienţilor şi al medicilor. În vreme ce autorităţile au anunţat că măsura are caracter de urgenţă, sunt voci care argumentează că cei care vor avea cel mai mult de suferit vor fi tot bolnavii.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat că necesitatea urgenţei adoptării acestei măsuri vine din faptul că după ea urmează alte două acte normative care trebuie adoptate, astfel încât, „de la 1 iulie, să intrăm cu noul Contract-cadru, cu noile norme”.

Potrivit proiectului, pacienţii asiguraţi vor fi nevoiţi să achite din propriul buzunar diferenţa pentru investigaţiile de înaltă performanţă, de tipul rezonanţei magnetice (RMN) sau a computerului tomograf (CT). Spre exemplu, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează între 250 şi 400 de lei pentru un RMN. La clinică, costul aceleiaşi investigaţii ajunge însă la 700 - 1.200 de lei. Astfel, diferenţa dintre costul perceput de furnizor şi cel decontat de CNAS ar trebui achitat de către pacient, sub forma unei coplăţi.

Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi afirmă că măsura nu va face decât să îngrădească şi mai mult accesul multor pacienţi către serviciile medicale din privat, în condiţiile în care, la stat, respectivele analize ori nu pot fi făcute în timp util, ori nu pot fi făcute deloc.

„Acest act normativ este o bombă socială. Dacă, până acum, un pacient cu asigurare beneficia, până pe data de 5-6 a lunii în curs, de analize decontate de CNAS, acest lucru nu se va mai întâmpla. Acel preţ mic pe care îl decontează CNAS va fi dedus din suma mare pe care pacientul va fi nevoit să o plătească la privat. În aceste condiţii, caracterul de asigurare socială va dispărea. Dacă acum avem o asigurare medicală discriminatorie, pentru că cel care primează este criteriul economic şi nu cel medical, odată cu intrarea în vigoare a acestei ordonanţe toată lumea va plăti, o sumă mai mică sau mai mare. Deja avem semnale că tarifele din privat vor fi majorate”, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).

"Toţi pacienţii vor fi nevoiţi să plătească"

Cum în jur de 94 la sută din furnizorii de analize medicale şi de investigaţii imagistice provin din sectorul privat, măsura ar urma să aibă un puternic impact social. „Doar în jur de şase la sută din pacienţii asiguraţi beneficiază cu adevărat de asigurare în ceea ce priveşte analizele medicale şi consultaţiile din ambulatoriu (la cabinetele medicilor specialişti - n.r.). De regulă, în privat, o consultaţie la medicul specialist costă între 150 şi 600 de lei. Acum, dacă vii cu bilet de trimitere de la medicul de familie, consultaţia este gratuită (în cazul în care cabinetul în cauză se află în contract cu CNAS - n.r.). Dacă actul normativ va intra în vigoare, toţi pacienţii vor fi nevoiţi să plătească”, a adăugat Vasile Barbu.

România, în zona de risc

La rândul său, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) îi solicită ministrului Sănătăţii retragerea proiectului. „Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca plăţile directe făcute de pacienţi să nu depăşească 15 la sută din cheltuielile pentru sănătate. Oficial, în România, plăţile directe deja erau estimate la 19 la sută, în 2015. Cel mai probabil procentul a crescut în ultimii ani. Cheltuielile directe, din buzunar, contribuţiile personale plătite direct de pacient situează deja România în zona de risc. Considerăm că toţi furnizorii publici şi privaţi, atunci când acceptă de bună voie an de an intrarea în relaţii contractuale cu casele de asigurări, acceptă şi condiţiile contractuale, inclusiv tarifele decontate din FNUASS şi obligaţia expresă de a nu încasa sume în plus", se arată într-un comunicat al FNPMF.

Citit 1571 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2019 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.