Tot mai mulţi gălăţeni apelează la centrele de permanenţă

Tot mai mulţi gălăţeni apelează la centrele de permanenţă
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Aglomeraţia din serviciile de gardă ale spitalelor şi accesul uneori dificil către cabinetele medicale de familie au condus la creşterea numărului de pacienţi gălăţeni care au mers în centrele de permanenţă cu diverse probleme medicale, în 2018, faţă de anul precedent. Astfel, dacă în 2017 în jur de 17.000 de gălăţeni au apelat la serviciile medicale acoperite de aceste unităţi, anul trecut numărul pacienţilor a crescut la peste 24.000.

În judeţul Galaţi funcţionează opt centre de permanenţă, şase în comune şi două în oraşe, municipiul Galaţi şi Bereşti. În total, 59 de medici asigură asistenţa medicală primară în aceste unităţi sanitare, pentru mai bine de jumătate din populaţia judeţului. Cinci dintre centrele de permanenţă din judeţul Galaţi funcţionează în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile locale. În restul centrelor, activitatea se desfăşoară în cabinetele medicilor de familie din respectivele comune.

"Numărul de bolnavi care s-au prezentat în centre de permanenţă în zilele lucrătoare a fost de 12.567, în vreme ce numărul pacienţilor prezentaţi în zile nelucrătoare a fost de 11.747. Pentru peste 19.000 de pacienţi, tratamentul a fost asigurat în aceste centre, 508 bolnavi au primit bilet de trimitere către alte specialităţi, în 332 de situaţii a fost solicitată ambulanţa pentru transport, iar în 196 de cazuri a fost nevoie de intervenţia echipajelor medicale de urgenţă", se arată într-un material al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Unităţi înfiinţate în 2011

Cele şase centre de permanenţă din Cudalbi, Corod, Băleni, Tudor Vladimirescu, Cavadineşti  şi Vlădeşti deservesc 25 de localităţi din mediul rural, sate a căror populaţie însumează în jur de 90.000 de locuitori. Centrele din Galaţi şi Bereşti acoperă o zonă locuită de peste 300.000 de locuitori.

Aceste centre medicale au fost înfiinţare printr-un ordin emis în 2011 şi au fost gândite în scopul asigurării unui minim de asistenţă medicală în comunităţile în care nu funcţionează spitale, iar staţiile de ambulanţă sunt prea departe pentru ca echipajele medicale să poată ajunge la timp în cazul urgenţelor. Pe site-ul DSP Galaţi (dsp-galati.ro), în partea dreaptă a paginii, puteţi găsi informaţii necesare cu privire la datele de contact şi la gărzile din fiecare centru în parte.

Citit 3213 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2019 02:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.