Numărul cazurilor de rujeolă este în creştere în Galaţi, de la săptămână la săptămână

Numărul cazurilor de rujeolă este în creştere în Galaţi, de la săptămână la săptămână
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Epidemia de rujeolă din România pare de neoprit. Refuzul multor părinţi de a-şi imuniza copiii şi sincopele repetate apărute în distribuţia vaccinurilor au dus la o scădere îngrijorătoare a ratei vaccinării. Medicii spun că aceasta este principala cauză care a stat la baza zecilor de mii de cazuri de rujeolă diagnosticate în ţara noastră începând cu 30 septembrie 2016, atunci când epidemia a fost declarată la nivel naţional.

Pentru o perioadă destul de lungă de timp, epidemia de rujeolă declarată în urmă cu doi ani şi jumătate a afectat doar judeţele din vestul ţării. De la o lună la altă însă, boala extrem de contagioasă s-a extins către estul ţării, ajungând să cuprindă pe harta sa şi judeţul Galaţi. În mai 2017, un bebeluş în vârstă de şase luni, din Tecuci, a fost răpus de complicaţiile provocate de boală.

În ultimul an, epidemia a dat semne de retragere, judeţul nostru fiind ferit de cele mai multe ori de noi îmbolnăviri. Totuşi, în ultimele trei săptămâni, rujeola şi-a făcut iarăşi prezenţa în Galaţi, ajungând ca, doar săptămâna trecută (15-19 aprilie), să fie diagnosticate opt noi cazuri, cu cinci mai multe faţă de săptămâna precedentă (8-12 aprilie).

La nivel naţional, numărul cazurilor de rujeolă raportate săptămâna trecută a fost de 102, cele mai multe dintre ele - 40 - în Mehedinţi, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Până pe 19 aprilie, în România au fost confirmate 16.552 de cazuri de rujeolă, din care 62 s-au solcat cu decese.

Complicaţiile pojarului pot afecta aproape orice organ

Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă foarte contagioasă. Deseori, această afecţiune duce la complicaţii care pot afecta aproape orice organ. Vaccinarea este importantă, deoarece doar astfel îţi poţi proteja copilul împotriva rujeolei, atrage atenţia Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. Simptomele pojarului apar, de obicei, la 10-12 zile de la contactul cu virusul şi la început pot fi confundate cu o răceală obişnuită: secreţii nazale, tuse şi febră mică. Pe măsură ce boala progresează şi, în special, între a treia şi a şaptea zi de la debut, temperatura creşte până la 39-41 de grade Celsius, pe corp apare o erupţie caracteristică reprezentată de pete roşii, care persistă de la patru la şapte zile.

Pojarul, combătut prin vaccinare

Între 1960 şi 1980, incidenţa rujeolei în România s-a menţinut la cote foarte ridicate, de aproximativ 120 de cazuri confirmate la suta de mii de locuitori. Odată cu introducerea pe plan naţional a vaccinării antirujeolice, în 1979, incidenţa bolii a cunoscut o scădere bruscă şi dramatică. După anul 2000, odată ce din ce în ce mai mulţi părinţi au refuzat să îşi mai vaccineze copiii, incidenţa a crescut din nou, ajungându-se, în toamna lui 2016, la declararea unei epidemii fără precedent.

Citit 1493 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2019 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.