CNAS cheltuie sute de milioane de euro cu concediile medicale

CNAS cheltuie sute de milioane de euro cu concediile medicale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Numărul certificatelor medicale emise de către medici pentru incapacitate temporară de muncă s-a ridicat la 5,2 milioane de exemplare, pe parcursul anului 2017, de două ori mai mult faţă de anul 2012, arată o analiză a Ziarului Financiar (ZF), bazată pe datele provenite de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Astfel, ZF arată că, în total, din bugetul CNAS au fost decontate 23 de milioane de zile de concediu medical doar pentru incapacitate temporară de muncă, în 2017 (ultimele date disponibile - n.r.), faţă de 14 milioane de zile în 2012. Cu alte cuvinte, angajaţii au lipsit mai mult de la locul de muncă din motive medicale, adică starea de sănătate a angajaţilor români s-a degradat de la un an la altul.

În total, CNAS a avut cheltuieli de 1,9 miliarde de lei (aproximativ 400 de milioane de euro - n.r.) pentru asigurări şi asistenţă socială în 2017 (cazuri de boală şi asistenţă pentru familii şi copii), faţă de 1,1 miliarde de lei în 2012, arată datele din rapoartele de activitate ale instituţiei.

Şase din zece români nu au practicat niciodată un sport

În acelaşi timp, informaţiile din eurobarometrul "Sport şi activitate fizică", realizat sub egida Comisiei Europene şi dat publicităţii anul trecut, arată că şase din zece români nu au practicat niciodată un sport sau activitate fizică. Circa 63 la sută din români nu practică niciun fel de sport şi nici nu fac mişcare fizică, comparativ cu ţările nordice, unde doar sub 20 la sută din repondenţi au susţinut că nu fac sport. În Finlanda, doar 13 la sută dintre participanţii la sondaj nu practică niciun sport, în Suedia, doar 15 la sută, iar în Danemarca, 20 la sută. Altă statistică arată că doar 4,9 la sută din români fac mişcare într-un centru de fitness, faţă de 44 la sută, media Uniunii Europene.

Citit 1705 ori Ultima modificare Luni, 22 Aprilie 2019 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.