Grup de suport pentru pacienţii cu cancer colorectal

Grup de suport pentru pacienţii cu cancer colorectal
Inițiativă la Institutul Regional de Oncologie Iaşi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Un grup de suport multidisciplinar pentru pacienţii cu cancer colorectal a fost înfiinţat la Institutul Regional de Oncologie Iaşi, a informat Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Scopul principal al acestui proiect este să faciliteze dialogul şi schimbul de experienţă între pacienţi, supravieţuitori ai cancerului de colon şi rect, pe de o parte, şi specialiştii în domeniu, de cealaltă parte.

"Printre obiectivele grupului de suport se numără creşterea nivelului de informare a pacienţilor, creşterea nivelului de cunoştinţe cu privire la importanţa unei nutriţii adecvate în gestionarea cancerului colorectal, reducerea stării de anxietate provocată de boală, diminuarea stării de epuizare fizică şi psihică. Echipa medicală ce va lua parte la sesiunile grupurilor este formată din medic specialist oncolog, un psiholog şi un nutriţionist. Aceştia vor răspunde tuturor întrebărilor pacienţilor, ajutându-i să gestioneze mai bine impactul bolii, în toate aspectele acesteia”, se menţionează în comunicatul de presă.

Întâlnirile grupului vor avea loc în cadrul Institutul Regional de Oncologie Iaşi, de patru ori pe lună, în grupe separate pentru femei şi bărbaţi. Intervalul de desfăşurare a sesiunilor este între orele 14,15-16,00, iar accesul este gratuit atât pentru pacienţi, cât şi pentru aparţinătorii acestora. Pentru femei, programul este în zilele de 8 mai, 22 mai, 5 iunie, 19 iunie, 3 iulie, iar pentru bărbaţi pe 24 aprilie, 15 mai, 29 mai, 12 iunie, 26 iunie, 10 iulie.

Al doilea tip de cancer ca rată a mortalităţii

"Diagnosticul de cancer colorectal este, de multe ori, privit cu teamă, însă prin acest proiect încercăm să oferim pacienţilor speranţa că pot să trăiască normal, în pofida diagnosticului primit. Abordarea multidisciplinară a echipei medicale din cadrul acestor grupuri va asigura un suport extrem de util pacienţilor, care vor putea astfel să gestioneze boala mult mai eficient", a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC, citat de comunicatul de presă.

Managerul Institutului Regional de Oncologie, Mirela Grosu, a declarat că misiunea instituţiei este să ofere pacienţilor servicii medicale integrate şi complete. "De aceea, ne bucură foarte mult faptul că am reuşit să extindem gama de servicii oferite pacienţilor prin aceste grupuri suport. Cred că abordarea multidisciplinară din spatele acestui proiect este extrem de utilă pentru pacienţi", a precizat Mirela Grosu.

Potrivit statisticilor, cancerul colorectal este al doilea tip de cancer în Europa în ceea ce priveşte rata de mortalitate, fiind responsabil pentru aproximativ 230.000 de decese pe continentul nostru, în fiecare an. În România, 11.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această formă de cancer, în timp ce, anual, 6.300 dintre aceştia pierd lupta cu boala.

Citit 2317 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Aprilie 2019 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.