Sute de cazuri de boală diareică acută, în judeţul Galaţi, în 2018

Sute de cazuri de boală diareică acută, în judeţul Galaţi, în 2018
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Infecţiile intestinale continuă să le dea bătăi de cap şi dureri de burtă gălăţenilor. Doar anul trecut, cu precădere în sezonul cald, peste 800 de persoane diagnosticate cu boli diareice au ajuns în spitalele gălăţene. Datele arată o uşoară creştere faţă de anul precedent. Cel mai des afectaţi sunt copiii, iar medicii spun că părinţii sunt cei care trebuie să aibă grijă ca cei mici să respecte regulile elementare de igienă personală şi colectivă.

Bolile diareice acute sunt cauzate de o mare diversitate de bacterii, virusuri şi fungi. Cel mai adesea, această afecţiune se manifestă prin scaune apoase frecvente, prin deshidratare, simptom care reprezintă urgenţă principală în asemenea situaţii, prin vărsături şi prin febră. Atunci când aceste manifestări sunt prea intense, pacientul ajunge la medic sau chiar la camera de gardă a spitalului.

Doar pe parcursul anului trecut, conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, 809 gălăţeni au fost diagnosticaţi cu diaree acută. Cele mai multe cazuri, 504, au provenit din mediul urban. În ciuda numărului destul de mare de îmbolnăviri, medicii spun că majoritatea cazurilor, mai ales atunci când boala nu capătă forme severe, rămân nediagnosticate.

Măsuri de profilaxie

Pentru a preveni bolile diareice acute trebuie să vă spălaţi pe mâini, cu apă şi săpun, ori de câte ori este cazul (înainte şi după masă, după folosirea WC-ului, atunci când veniţi acasă - n.r.). Înainte de a le mânca, fructele şi legumele trebuie spălate sub jet puternic de apă. Apa pe care o beţi trebuie să provină doar din surse sigure şi autorizate. Trebuie verificat termenul de garanţie al alimentelor cumpărate. La fel de importantă este şi menţinerea acestora la rece. Mai ales în sezonul cald, alimentele conservate trebuie evitate. Nu sunt recomandate nici alimentele care se alterează repede, cum ar fi frişca, maioneza sau diversele creme.

Nu în ultimul rând, medicii nu recomandă tratamentul cu antibiotice din proprie iniţiativă, fără prescripţie medicală.

Bolile diareice sunt mult mai frecvente pe parcursul lunilor de vară
Citit 2552 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2019 04:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.