Comisia Europeană a declarat război acizilor trans

Comisia Europeană a declarat război acizilor trans
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Potrivit unui regulament adoptat recent de Comisia Europeană (CE), toate statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze acizii trans din alimente. Conform specialiştilor, acizii trans reprezintă cele mai nocive grăsimi, responsabile de zeci de mii de decese anual.

Medicii afirmă că aceşti acizi stau la baza declanşării bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), a diabetului zaharat de tip 2, a cancerului şi chiar a unor boli neurodegenerative precum maladia Alzheimer. Însumate, aceste afecţiuni provoacă anual peste 50.000 de decese doar în Europa.

Grăsimile trans pot fi găsite în margarină, în produse de tip fast-food, în mezelurile, în produsele de patiserie, în prăjituri, în biscuiţi, în popcorn pentru microunde, în chipsuri, în mâncarea semipreparată sau supele la plic.

"Aceşti acizi graşi trans favorizează depunerea pe interiorul pereţilor vaselor de sânge a plăcilor de aderom, deci practic aceste vase de sânge se îngustează, ceea ce deschide drumul către boli foarte grave, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentele vasculare cerebrale", a declarat, pentru ProTV, medicul nutriţionist Damian Şerban.

Producătorii au doi ani pentru a se conforma

Potrivit regulamentului adoptat de CE, toate statele blocului comunitar sunt obligate să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum două grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul produselor alimentare. Regulamentul Comisiei Europene devine obligatoriu în toate statele membre la finalul acestei luni, iar după 1 aprilie 2021 produsele alimentare care nu respectă normele europene nu vor mai putea fi introduse pe piaţă. În România, se estimează că alimentele bogate în acizi trans duc la apariţia unor boli care ucid anual aproximativ 3.000 de români.

Danemarca, Elveţia, Austria, Islanda, Norvegia şi Ungaria au introdus deja în legislaţia proprie limita de două grame de acizi trans/la 100 de grame de grăsimi în alimentaţie, înainte ca Bruxellesul să o impună. În Germania, Olanda şi Marea Britanie, s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conţinutului de acizi trans.

Citit 1753 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Mai 2019 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.