Cât de periculoasă este infecţia cu stafilococ auriu

Cât de periculoasă este infecţia cu stafilococ auriu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Stafilococul este denumirea unui grup comun de bacterii, dintre care unele se găsesc în mod normal pe piele sau în mediul înconjurător şi nu produc îmbolnăviri. Unele tipuri de stafilococi pot determina însă îmbolnăviri grave, care pot duce chiar la decesul pacienţilor afectaţi. Stafilococul auriu se numără printre acestea din urmă.

Stafilococul auriu - Staphylococcus aureus - este o bacterie periculoasă, care se poate afla la originea unor infecţii grave, potrivit merckmanuals.com. Ne putem infecta cu stafilococi de la alte persoane care au aceste bacterii pe piele sau în nas şi care nu au simptome. Acestea se numesc persoane purtătoare. O altă sursă de infecţie sunt obiectele infectate cu stafilococi, cum sunt, de exemplu, echipamentele din sala de sport, telefoanele, clanţele uşilor, telecomenzile, butoanele liftului. Este foarte posibil ca persoanele care lucrează în spitale sau pacienţii internaţi să fie purtători. Vestea bună este că putem preveni îmbolnăvirea prin simpla spălare a mâinilor cu apă şi săpun sau prin folosirea unui dezinfectant pentru mâini.

Rezistenţi la antibiotice puternice

Stafilococii infectează de obicei pielea. Infecţia poate fi de gravitate medie, dar poate duce şi la deces. Ajunse în sânge, bacteriile pot afecta orice parte a corpului, inclusiv organele interne, inima sau oasele. De cele mai multe ori, infecţia cu stafilococi este tratată cu antibiotice. Problema ar fi că, în prezent, multe tipuri de stafilococi au devenit rezistente şi la cele mai puternice antibiotice. Stafilococii care nu pot fi trataţi cu antibiotice obişnuite se numesc meticilino-rezistenţi (MRSA). MRSA, alături de alţi stafilococi mult mai rezistenţi la antibiotice, au devenit destul de răspândiţi, mai ales în spitale, generând infecţii greu de tratat.

Simptomele infecţiei cu stafilococ auriu

Semnele infecţiei cu stafilococi pe piele sunt durerea şi roşeaţa pielii; vezicule dureroase sau care dau mâncărimi, pline cu lichid alb sau galben şi care prin rupere formează o crustă; abces cutanat - tumefacţie dureroasă plină cu puroi, localizată sub piele. În cazul infecţiei cu stafilococi în altă parte a corpului, pot apărea simptome precum: infecţie a sânului: durere, roşeaţă, abces, frecventă la mamele care au început să alăpteze după una-patru săptămâni - mastita; infecţie a plămânului: febră mare, respiraţie scurtă, tuse însoţită de sânge în spută, dispnee - pneumonie; infecţie a sângelui: febră mare şi, uneori, scădere bruscă a tensiunii arteriale, mai ales la persoanele cu arsuri severe, infecţia valvelor inimii: febra şi respiraţia scurtă - poate fi mortală; infecţii ale oaselor: frisoane, febră, dureri la nivelul oaselor, roşeaţă şi umflături la nivelul pielii de deasupra oaselor - osteomielită.

Categorii vulnerabile la stafilococul auriu

Anumite categorii de persoane pot contracta mai uşor infecţiile cu stafilococ auriu. Printre acestea se numără mamele care alăptează, nou-născuţii, persoanele gripate, cele cu infecţii ale plămânilor, cu leucemii, tumori, cu transplant de organe, cele cu boli cronice ale pielii, diabet şi boli cronice de rinichi.

Citit 3376 ori Ultima modificare Luni, 13 Mai 2019 22:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.