Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
1 comentariu

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, consideră că trebuie găsită o soluţie de introducere în programa şcolară a cursurilor de prim-ajutor. Aceste cursuri ar trebui să pună accentul mai ales pe partea practică, pentru ca elevii să poată reţine cât mai bine manevrele de salvare a vieţii, a adăugat oficialul.

"Sunt ţări în care copiii sunt învăţaţi, începând cu prima clasă, cum anunţă la 112, ce spun la 112, după care la următoarea clasă învaţă anumite manevre, la următoarea altele şi, când copilul pleacă din şcoală, el ştie, ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor. Un program de acest gen trebuie să intre în România şi să devină obligatoriu", a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, la "Maratonul Resuscitării", eveniment care a avut loc sâmbătă în Capitală, conform Agerpres.
Oficialul a susţinut că organizarea unui astfel de proiect este foarte grea. "Asta înseamnă să formezi profesori, să pregăteşti un grup de oameni care să predea aceste lucruri în mod regulat, să dotezi şcolile cu simulatoare, cu manechine. (...) Nu este doar un curs teoretic. Dacă faci doar un curs teoretic şi nu dai nimic copilului practic, copilul nu reţine nimic, uită totul în foarte scurt timp. Trebuie să fie un proiect adecvat, cu dotarea adecvată, cu totul adecvat în şcoli şi cu un mod de pregătire continuu a profesorilor care vor ţine acest cursuri", a spus Arafat.
Secretarul de stat în MAI vede un astfel de proiect viabil în România în următorii ani. "Dacă unele ţări au avut astfel de proiecte şi sunt viabile, nu văd de ce România să nu aibă astfel de proiecte şi să fie viabile. Trebuie să fie planificat corect. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă este pregătit să colaboreze cu alte ministere şi cu alte entităţi ca să realizăm acest deziderat, dar să nu fie o chestie doar de "hai să facem", să fie o chestie planificată şi să fie de impact mediu şi lung", a punctat fondatorul SMURD.
Arafat a menţionat că au fost mai multe discuţii în acest sens, dar nu s-au concretizat. "Trebuie să fie anumite modificări şi la legislaţie. Se va face, eu sunt convins că la un moment dat o să devină acest proiect obligatoriu în şcoli".

Citit 1612 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2019 18:31

1 comentariu

 • postat de un cetatean Marți, 21 Mai 2019 17:23 193.231.148.*** Link la comentariu
  2
  2

  S-o creada el.
  trebuie scoasa o ora din planul de invatamant pentru aceasta disciplina de altfel necesara.
  dar poti sa scoti Religia definitiv?
  sa introduci ore de :
  Educatie pentru acordarea primului ajutor (absolut necesaR)
  Educatie rutiera
  Educatie sexuala
  Educatia pentru o informare corecta
  Educatie pentru timpul liber?
  NU! Nu! Si iarasi NU!
  Mai bine invata copilasii RELIGIE, si afla ca atunci cand nu te rogi te calca masina, sau tot felul de astfle de tampenii din manualele minunate!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.