Numărul cazurilor de demenţă se va tripla

Numărul cazurilor de demenţă se va tripla
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Un trai sănătos reduce riscurile declanşării demenţei, afirmă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care estimează că numărul persoanelor ce suferă de acest sindrom, cauzat în cele mai multe cazuri de boala Alzheimer, ar urma să se tripleze până în 2050, informează AFP.

Practicarea sportului, adoptarea unei diete mediteraneene, renunţarea la fumat, reducerea consumului de alcool, ţinerea sub observaţie a diabetului şi a colesterolului sunt factori care contribuie la reducerea riscului de apariţie a demenţei, potrivit OMS. Organizaţia estimează că, din totalul populaţiei, o proporţie cuprinsă între 5 şi 8 la sută dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani suferă, la un moment dat, de demenţă. Demenţa constituie o problemă de sănătate publică, care progresează rapid, în contextul îmbătrânirii populaţiei, şi care afectează circa 50 de milioane de persoane pe plan global.

Potrivit previziunilor, acest număr ar urma să se tripleze până în 2050, când demenţa va afecta 152 de milioane de persoane, a avertizat OMS. Mai multe studii recente au pus în evidenţă o legătură între dezvoltarea tulburărilor cognitive şi a demenţei şi factorii de risc legaţi de stilul de viaţă cum ar fi sedentarismul, tabagismul, regimurile alimentare dezechilibrate şi consumul exagerat de alcool, arată această agenţie specializată a ONU. Anumite tulburări, precum hipertensiunea, diabetul, hipercolesterolemia, obezitatea şi depresia, sunt asociate cu un risc crescut de demenţă. Alţi factori de risc care pot fi evitaţi sunt "izolarea socială şi inactivitatea cognitivă", punctează OMS.

OMS face apel la punerea în aplicare a unei strategii publice pentru prevenirea acestei afecţiuni. Circa 60 la sută dintre persoanele care suferă de demenţă trăiesc în ţări cu venituri mici sau medii, dar "aceste ţări sunt cel mai puţin pregătite pentru a face faţă acestei probleme în creştere", a arătat Chowdhary.

Demenţa presupune costuri suplimentare pentru familii, dar şi pentru guverne, precum şi o scădere în productivitate pentru economii. În 2015, costul social global al demenţei a fost estimat la 818 miliarde de dolari pe plan global, echivalentul a 1,1 la sută din Produsul Intern Brut (PIB). Aceste costuri ar urma să se ridice la 2.000 de miliarde de dolari, în 2050.

Citit 1860 ori Ultima modificare Luni, 20 Mai 2019 18:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.