Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Zece milioane de oameni ar putea muri, până în 2050, din cauza infectării cu bacterii rezistente la antibiotice. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă cercetează bacteriofagele, microorganisme specializate în uciderea unui grup restrâns de bacterii, cu scopul combaterii efectelor adverse ale utilizării abuzive a antibioticelor.

Conform rezultatelor studiului, rezistenţa antimicrobială (AMR) ar ucide mai multe persoane decât cancerul, până în 2050, în cel mai pesimist scenariu, informează BBC.com. Un asemenea scenariu ar costa populaţia lumii între 60 şi 100 trilioane de dolari. Instituţiile din domeniul sănătăţii îşi întorc acum privirea spre utilizarea bacteriofagelor în tratarea infecţiilor cauzate de bacteriile care, până acum, fie nu puteau fi ucise cu niciun medicament (precum stafilococul auriu) sau care au dezvoltat o imunitate în ultimii ani (precum bacteria responsabilă de o formă de tuberculoză rezistentă la cele mai tari antibiotice).

Ce sunt bacteriofagele

Bacteriofagele au fost descoperite în 1915 de britanicul Frederick Twort şi, independent de acesta, de Félix d’Herelle, în 1917. Khaanacademy.org scrie că bacteriofagele sunt de fapt virusuri care infectează bacteriile prin deturnarea întregii structuri a microorganismului. Virusurile de acest tip sunt foarte selective în ceea ce priveşte gazdele pe care le pot infecta şi pe care, apoi, le forţează să producă noi virusuri. Cele mai multe virusuri bacteriofage îşi ucid gazda, în urma procesului de replicare, prin distrugerea microorganismului, iar aceştia se găsesc în mod normal, în natură.
Bacteriofagii distrug doar un anumit tip de bacterii, fapt care intră în contrast cu eficienţa de care se bucură antibioticele care pot distruge mai multe tipuri de bacterii simultan. Conform unui studiu publicat de Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor (CDC, din SUA), bacteriile rezistente la tratamentul cu antibiotice sunt una dintre cele mai mare probleme din domeniul sănătăţii publice. Un studiu recent arată că, doar în SUA, au loc cel puţin două milioane de infecţii şi 23.000 de decese, anual, din cauza infecţiilor cu bacterii rezistente la antibiotice, cunoscute şi sub denumirea de „superbugs”.

Citit 775 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2019 21:11

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro