Antocianii, coloranţii naturali care ne ţin inima sănătoasă

Antocianii, coloranţii naturali care ne ţin inima sănătoasă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Elemente vitale pentru organism, cu puternic rol antioxidant, antocianii împiedică acţiunea distructivă a radicalilor liberi asupra celulelor, proteinelor şi ADN-ului, ferindu-ne de boli grave, precum cele de inimă.

Coloranţi vegetali cu o largă răspândire, antocianii sunt responsabili de culoarea albastră, violet, dar şi roz, portocalie şi roşie a multor flori, fructe şi legume. Utilizarea lor în calitate de coloranţi alimentari este atestată încă din Antichitate. Romanii foloseau fructe închise la culoare pentru a intensifica nuanţa vinurilor. Mai târziu, într-o altă parte a lumii, indienii americani preparau cu ajutorul merişoarelor un aliment conservat pe bază de carne, numit pemmican, pe care îl luau cu ei în timpul călătoriilor lungi. În acest moment, sunt cunoscuţi 539 de antociani, dintre care 277 au fost identificaţi după anul 1992.

Antocianii nu se degradează în timpul digestiei şi acţionează asupra celulelor cu care vin în contact, dilatând în mod natural vasele sangvine. Ca dovadă, în cadrul unui experiment s-au descoperit antociani naturali nedegradaţi în urina voluntarilor sănătoşi care au băut suc de coacăze. Drept urmare, s-a observat o scădere a activităţii cardiace, minimizarea riscului de infarct, dar şi reducerea stresului oxidativ. Deşi datele epidemioligice nu sunt abundente, există rapoarte care pun în evidenţă efectul benefic al antocianilor în mai multe părţi ale organismului, inclusiv asupra ochilor şi sistemului nervos central.

Citit 1414 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2019 14:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.