Consiliere telefonică gratuită pentru pacienţii cu HIV

Consiliere telefonică gratuită pentru pacienţii cu HIV
Iniţiativă a Asociaţiei Pacienţilor din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pacienţii din judeţul Galaţi care trăiesc cu HIV pot accesa gratuit, începând din această lună, serviciul de consiliere prin telefon şi WhatsApp pus la dispoziţia lor de Asociaţia Pacienţilor din Galaţi. Numărul care trebuie apelat este 0748.099.373. Pacienţii pot primi astfel informaţii utile despre drepturile pe care le au, conform legii, sau pot reclama dificultăţile întâlnite în accesarea tratamentului necesar pentru HIV, a serviciilor medicale sau a celor sociale. Asociaţia care a iniţiat acest proiect acordă asistenţă telefonică şi pentru eventualele situaţii de discriminare.

Serviciul de consiliere telefonică prin WhatsApp face parte din proiectul "Consultanţă telefonică gratuită pentru pacienţii cu HIV din Galaţi". Iniţiativa beneficiază de o finanţare din partea Programului Start ONG. Proiectul mai include şi realizarea a 150 kituri cu materiale legate de tratamentul pentru HIV şi de importanţa urmării acestuia, scopul final al materialelor informative fiind acela de a-i ajuta pe pacienţii care trăiesc cu HIV din judeţul Galaţi să înţeleagă care sunt paşii necesari pentru a ajunge la stadiul de HIV nedetectabil. Status HIV nedetectabil (cantitatea de virus din organismul unei persoane infectate este de sub 50 copii per mililitru de sânge) înseamnă un risc extrem de scăzut de transmitere a virusului HIV de la o persoană infectată, în acest stadiu, la una neinfectată.

Galaţiul, printre judeţele cu incidenţă mare a bolii

„Este pentru prima oară când punem la dispoziţia pacienţilor din judeţul Galaţi care trăiesc cu HIV un serviciu atât de complex: consiliere gratuită prin telefon/WhatsApp şi un kit informativ legat de tratamentul pentru HIV şi de situaţiile care îl pot influenţa în mod negativ. În elaborarea materialelor informative din cadrul kiturilor au lucrat specialişti şi persoane care trăiesc cu HIV şi sperăm ca această iniţiativă să conducă cât mai multe persoane care trăiesc cu HIV către un status HIV nedetectabil. Infecţia cu HIV rămâne o problemă în judeţul Galaţi: în 2018, judeţul nostru s-a aflat pe locul al optulea în România în ceea ce priveşte cazurile nou diagnosticate de HIV”, precizează Daniel Scoarţă, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor din Galaţi.

Citit 1704 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 15:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.