Alimente cu un conţinut mare de vitamina D

Alimente cu un conţinut mare de vitamina D
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Vara este anotimpul cel mai indicat pentru sinteza de vitamină D în organism. Sinteza are loc sub acţiunea razelor soarelui. Mai putem obţine această vitamină extrem de importantă pentru noi şi din alimente. Iată care sunt alimentele bogate în vitamina D.

Una dintre cele mai importante substanţe pentru funcţionarea sănătoasă a organismului este vitamina D. Vara este anotimpul cel mai potrivit pentru ca organismul să o sintetizeze, sub acţiunea razelor solare. Medicii specialişti obişnuiesc să spună că simpla expunere la soare, dimineaţa, timp de zece minute, fără protecţie solară, îi este suficientă organismului pentru a sintetiza câtă vitamină D ne trebuie. Razele ultraviolete acţionează asupra uleiurilor din piele pentru a produce vitamina, care este apoi absorbită în organism. Atunci când este luată pe cale orală, vitamina D este absorbită, împreună cu grăsimile, prin pereţii intestinali.

Cum acţionează vitamina D

Această vitamină ajută organismul să utilizeze în mod eficient calciul şi fosforul pentru a menţine oasele şi dinţii puternici şi sănătoşi. Totodată, întăreşte sistemul imunitar şi menţine buna dispoziţie prin susţinerea nivelului serotoninei din creier - hormonul care reglează starea de spirit - la un nivel constant. În plus, vitamina D este utilă în tratamentul diabetului zaharat şi îmbunătăţeşte funcţia congnitivă la persoanele trecute de 60 de ani. Studiile efectuate au arătat că vitamina D reduce substanţial riscul de cancer la sân, la colon, de prostată sau de ovare. Luată împreună cu vitaminele A şi C, ajută la prevenirea răcelilor şi a gripei. Doza recomandată pentru adulţi este de 200-400 UI sau între cinci şi zece micrograme pe zi. Academia Americană de Pediatrie recomandă 400 de UI pentru copiii alăptaţi la sân, dar şi pentru cei hrăniţi cu formulă, dacă mănâncă mai puţin de 1.000 de mililitri de lapte fortificat cu vitamina D. După ce ne bronzăm, producţia de vitamina D se opreşte.

Rahitism şi carii

Lipsa vitaminei D din organism duce la rahitism, la apariţia cariilor severe, a osteoporozei şi a osteomalaciei, dar creşte şi riscul de boli autoimune cum sunt diabetul de tip 1, scleroza multiplă sau artrita reumatoidă. Deficienţa de vitamina D a unei persoane nu poate fi stabilită decât în urma unei testări la cabinetul medical. Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt uleiul de ficat de peşte, sardinele, heringul, somonul, tonul, laptele şi produsele lactate. Vitamina D luată sub formă de supliment alimentar poate interacţiona cu alte medicamente, printre care antiacidele, anticonvulsivele, diureticele sau estrogenul, astfel că este indicat să întrebăm medicul înainte de a lua acest supliment.

Citit 4937 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iulie 2019 19:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.