Tot mai multe carii provocate de alimentele nesănătoase

Tot mai multe carii provocate de alimentele nesănătoase
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Zahărul, tutunul şi alcoolul contribuie la creşterea poverii afecţiunilor orale asupra sănătăţii publice la nivel mondial, susţin oamenii de ştiinţă într-o serie de articole publicate în jurnalul medical "The Lancet", potrivit Press Association.

Cercetătorii susţin că prevenţia cariilor dentare, care reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice, necesită implementarea la nivel mondial a liniilor directoare ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind aportul de zahăr. OMS recomandă ca mai puţin de zece la sută din totalul de calorii să provină din zaharurile procesate. "Stomatologia se află într-o stare de criză", a declarat profesor Richard Watt, preşedinte şi consultant onorific în domeniul sănătăţii orale la University College London, autorul principal al studiilor.

"Asistenţa stomatologică actuală şi reacţiile în domeniul sănătăţii publice au fost în mare măsură inadecvate, inechitabile şi costisitoare, lăsând miliarde de oameni fără acces chiar şi la măsuri de bază de îngrijire a sănătăţii orale. Deşi această problemă în furnizarea de asistenţă medicală orală nu este responsabilitatea clinicienilor stomatologi, o abordare fundamental diferită este necesară pentru a combate în mod eficient povara afecţiunilor orale la nivel global", a adăugat expertul.

În ţările sărace situaţia este sumbră

Potrivit studiului, în ţările cu venituri ridicate, stomatologia este din ce în ce mai mult concentrată tehnologic şi captivă într-un ciclu în care tratamentul este mai presus de prevenţie. Acest lucru, subliniază cercetătorii, înseamnă un eşec în abordarea cauzelor care stau la baza de declanşării afecţiunilor orale. Mulţi dintre factorii de risc ai problemelor de sănătate orală sunt prezenţi şi în cazul bolilor netransmisibile, printre aceştia numărându-se consumul de zahăr, de tutun şi al unor cantităţi nocive de alcool.

Cercetarea arată că, în ţările cu venituri medii, povara afecţiunilor orale este considerabilă, iar sistemele de îngrijire orală sunt adesea subdezvoltate şi inaccesibile majorităţii. În ţările cu venituri reduse, situaţia este cea mai sumbră, în contextul lipsei îngrijirii stomatologice de bază şi a faptului că majoritatea afecţiunilor nu sunt tratate. Cercetătorii au subliniat că povara afecţiunilor orale este în creştere, deoarece din ce în ce mai mulţi oameni sunt expuşi principalilor factori de risc. Consumul de zahăr, cauza principală a cariilor dentare, a crescut rapid în numeroase ţări cu venituri reduse şi medii. În timp ce consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este cel mai ridicat în ţări cu venituri ridicate, vânzările acestor produse în numeroase state cu venituri mici au fost substanţiale.

Citit 858 ori Ultima modificare Luni, 29 Iulie 2019 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.