Platforma cardului de sănătate merge cu viteza melcului

Platforma cardului de sănătate merge cu viteza melcului

Peste o lună de hibe şi blocaje Remus Basalic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunţat că încă se lucrează pentru remedierea problemelor apărute la Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), însă mare parte dintre acestea au fost rezolvate, urmând să fie identificate toate cauzele care au dus la blocarea sistemului. În acelaşi timp, medicii de familie spun că PIAS se blochează încă deseori sau că funcţionează foarte greu.

Până când specialiştii nu vor remedia integral disfuncţionalităţile, nu va fi declarată încetarea stării de indisponibilitate şi vor rămâne în vigoare derogările la termenele de raportare a serviciilor medicale, precizează CNAS. Potrivit unui comunicat de presă, începând din 25 iulie, o echipă mixtă formată din specialişti IT din sistemul de sănătate şi parteneri care au contribuit la punerea în funcţiune a sistemului informatic lucrează pentru a remedia disfuncţionalităţile apărute.

"În prezent, mare parte a acestor probleme a fost remediată, urmând ca în zilele următoare să fie identificate toate cauzele care au dus la blocarea sistemului, astfel încât să poată fi evitate în viitor problemele de funcţionare ale PIAS. Începând din data de 1 august 2019, echipa mixtă monitorizează funcţionarea sistemului şi intervine pentru rezolvarea punctuală a problemelor depistate. Până când specialiştii nu vor rezolva integral problemele sistemului informatic, pentru a evita situaţiile în care furnizorii de servicii medicale se află în imposibilitate de a transmite serviciile medicale efectuate pentru a fi validate şi plătite, nu va fi declarată încetarea stării de indisponibilitate şi vor rămâne în vigoare derogările la termenele de raportare a serviciilor medicale", se arată în comunicat.

Reprezentanţii CNAS precizează că pentru luna iunie 2019 toţi furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au primit contravaloarea serviciilor efectuate, urmând ca în perioada următoare să se efectueze regularizări. Perioada de raportare a serviciilor medicale efectuate în luna iulie este 1-10 august, iar plata acestora va fi efectuată începând din 25 august, conform clauzelor contractuale. Coform sursei citate, joi, 1 august (pâna la ora 18.20), în prima zi de raportare a serviciilor medicale efectuate pe luna iulie, la nivel naţional au fost încărcate online în sistem 10.111 raportări, faţă de 2.483 raportări încărcate pe toată perioada lunii iulie.

Platforma are încă numeroase sincope

"De asemenea, vă informăm că procedurile de achiziţie a mentenanţei necesare pentru toate componentele PIAS sunt în curs de elaborare, urmând să fie postate în Sistemul de Achiziţii Publice SEAP în scurt timp", mai scrie în comunicat. Miercurea trecută, actuala conducere a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, cu care a discutat o serie de măsuri care ar putea contribui la reducerea birocraţiei în cabinetele de medicină primară şi la creşterea timpului acordat consultaţiei pacientului în cadrul vizitei la medicul de familie.

Ieri, sistemul informatic al cardului naţional de sănătate avea încă numeroase sincope. "Platforma merge în continuare foarte greu sau se blochează. Practic, toată activitatea cabinetului este încă dată peste cap", a precizat, pentru "Viaţa liberă", dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

Sistemul informatic al cardului de sănătate este blocat de la începutul lunii iulie, dar CNAS preciza că starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul informatic al cardului de sănătate nu a funcţionat în această perioadă, ci că nu a făcut-o conform "standardelor tehnice referitoare la timpul de răspuns". Totodată, CNAS arăta că furnizorii de servicii medicale pot efectua raportările în modul de lucru offline, care presupune aceleaşi operaţiuni pe calculator, calitatea de asigurat fiind de cele mai multe ori deja cunoscută sau putând fi verificată şi în alt mod. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, în 23 iulie, că l-a demis pe şeful CNAS Răzvan Vulcănescu, înlocuindu-l cu Vasile Ciurchea, care a mai ocupat acest post de două ori.

Citit 353 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2019 21:22

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro