Autorităţile vor să ştie câţi gălăţeni se vor putea vaccina gratuit împotriva GRIPEI, în următorul sezon rece

Autorităţile vor să ştie câţi gălăţeni se vor putea vaccina gratuit împotriva GRIPEI, în următorul sezon rece
Vaccinul asigură cea mai bună protecţie împotriva acestei boli foarte contagioase
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În această perioadă, în cabinetele medicale de familie din judeţul Galaţi se întocmesc listele cu asiguraţii care vor putea beneficia de vaccinare antigripală gratuită în sezonul rece 2019-2020. După 23 august, medicii de familie şi unităţile medicale şi sociale în care se află persoane pentru care autorităţile recomandă vaccinarea vor trimite aceste liste Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, unde vor fi centralizate şi transmise către Ministerul Sănătăţii.

Pe baza acestor date, autorităţile sanitare vor putea estima de ce cantitate de vaccin antigripal este nevoie pentru următorul sezon rece. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală pentru următoarele grupe populaţionale considerate la risc: a) persoane cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 64 ani aflate în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, cu diabet zaharat, cu obezitate, cu astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; b) copii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi 59 de luni; c) gravide; d) medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; persoane cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani.

De ce este importantă vaccinarea

Potrivit DSP Galaţi, cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea. Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Afecţiunea se manifestă prin simptome respiratorii, putând evolua uneori spre forme grave. Există o serie de virusuri care circulă tot în sezonul rece şi care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar care se deosebesc de aceasta prin evoluţia mai uşoară.

Un bolnav de gripă poate avea febră puternică (39-40 de grade Celsius), frisoane, dureri de cap, dureri musculare, astenie fizică (slăbiciune generală – n.r.), roşu în gât, răguşeală care poate merge până la pierderea vocii, tuse frecventă, uscată şi obositoare, lipsa poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături. Spre deosebire de gripă, virozele respiratorii au un debut mai lent şi o evoluţie mai uşoară.

Citit 1198 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2019 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.