EXCLUSIV | Operaţii minim invazive realizate în premieră la Galaţi
Foto: Bogdan Codrescu

EXCLUSIV | Operaţii minim invazive realizate în premieră la Galaţi
În imagine, Dr. Anca Ştefanopol
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Copiii cu probleme chirurgicale din Galaţi şi din judeţele învecinate pot fi operaţi, de câteva luni, printr-o tehnică minim invazivă disponibilă la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi. Intervenţiile chirurgicale laparoscopice destinate micilor pacienţi sunt realizate în premieră pentru judeţul nostru de doctorul Anca Ştefanopol, medic primar de chirurgie şi ortopedie pediatrică. Spre deosebire de intervenţiile clasice, operaţiile minim invazive implică mult mai puţină durere postoperatorie, iar timpul de recuperare este redus considerabil.

Până în urmă cu doar jumătate de an, copiii din Galaţi cu probleme de sănătate care necesitau tratament chirurgical erau nevoiţi să meargă la sute de kilometri distanţă, la Bucureşti sau la Iaşi, pentru a putea face operaţii minim invazive. Lucrurile s-au schimbat însă în urmă cu doar câteva luni, atunci când dr. Anca Ştefanopol a efectuat primele astfel de intervenţii chirurgicale chiar la Galaţi, în secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului de Copii „Sf. Ioan”. 

„În ultimele trei luni, am realizat la Galaţi peste 20 de intervenţii chirurgicale prin tehnica laparoscopică, cu beneficii foarte mari pentru pacienţi şi pentru sistemul sanitar. Cele mai apropiate centre medicale unde puteau fi făcute astfel de operaţii erau Bacăul, Bucureştiul şi Iaşiul. Astfel, la Galaţi tratăm şi copii din judeţele Brăila şi Tulcea, spitalul nostru dispunând de cele mai moderne mijloace de diagnostic (laborator performant, tomografie computerizată, RMN, serviciu de anatomie patologică), dar şi de personal medical specializat (cardiologie, nefrologie, gastroenterologie, diabetologie, hematologie, oncologie, neurologie pediatrică, ORL, oftalmologie, chirurgie şi ortopedie pediatrică) ”, a precizat, pentru „Viaţa liberă”, dr. Anca Ştefanopol.

Aproape toate intervenţiile, prin tehnica laparoscopică

În momentul de faţă, dr. Anca Ştefanopol este singurul medic care operează laparoscopic la Spitalul de Copii din Galaţi. Urmează însă ca şi alţi colegi să participe la cursuri şi să promoveze examenul de obţinere a competenţei. „Încerc să abordez aproape toate intervenţiile prin tehnica laparoscopică. Am operat chisturi ovariene, în care tehnica laparoscopică este deosebit de utilă, apendicite acute şi varicocel (o dilataţie a venelor testiculare care, netratată, poate cauza sterilitate – n.r.), precum şi un pacient cu testicul necoborât”, a mai spus specialistul citat. 

Gama de intervenţii pe care dr. Ştefanopol îşi propune să le abordeze este însă mult mai diversă, incluzând, printre altele, hernii inghinale, splenectomii (îndepărtarea chirurgicală a splinei – n.r.), colecistectomii (eliminarea vizicii biliare - n.r.) şi biopsii hepatice. „După 15 ani de chirurgie deschisă, nu a fost chiar simplu să încep chirurgia laparoscopică. Dar, fiindcă acesta este viitorul chirurgiei, a trebuit să facem şi acest pas. De mare ajutor mi-au fost anii mulţi de experienţă, întrucât tehnicile operatorii sunt aceleaşi”, a adăugat dr. Ştefanopol.

Durere minimă şi recuperare rapidă

În comparaţie cu operaţiile chirurgicale clasice, intervenţiile laparoscopice au o listă lungă de beneficii. În primul rând, lipsesc inciziile de mari dimensiuni. „Operaţia se realizează prin trei incizii cu un diametru de jumătate de centimetru fiecare. Astfel, nu rămân acele cicatrice mari, ceea ce, estetic vorbind, este un mare plus. Apoi, durerea postoperatorie este minimă, deoarece muşchiul nu este secţionat, ci desfăcut. În seara de după operaţie, pacientul se ridică singur din pat şi merge la toaletă. În intervenţiile clasice, recuperarea durează chiar şi două săptămâni. Un alt beneficiu constă în durata mai mică a spitalizării. După o intervenţie clasică, pacientul trebuie să stea internat timp de cinci - şapte zile. În urma unei operaţii laparoscopice, poate fi externat chiar şi după două zile. Nu în ultimul rând, prin tehnica laparoscopică chirurgul are posibilitatea intraoperatorie de a vizualiza întreaga cavitate abdominală, nu doar zona în care se intră”, a explicat dr. Ştefanopol.

În ce constă operaţia laparoscopică

Odată ce pacientul este anesteziat şi pregătit pentru operaţie, una dintre incizii este efectuată deasupra ombilicului. Pe aici se introduce telescopul, un instrument fin cu o cameră video şi cu o sursă de lumină la unul dintre capete. Cavitatea abdominală poate fi iluminată astfel, iar camera video care are posibilitatea de a mări de zece ori imaginile pe care le transmite pe un monitor. Prin celelalte două incizii, chirurgul introduce instrumentele de lucru cu care intervenţia este propriu-zis efectuată. În permanenţă, totul este urmărit pe monitor. Laparoscopul de care beneficiază Spitalul de Copii din Galaţi este un dispozitiv performant, de ultimă generaţie.

Rezidenţiatul, sub îndrumarea profesorului Pesamosca

Dr. Anca Ştefanopol provine dintr-o familie de medici pediatri bucureşteni. A urmat cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti. În timpul rezidenţiatului, a lucrat sub îndrumarea şi alături de marele chirurg pediatru român Alexandru Pesamosca, la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. După terminarea rezidenţiatului, în anul 2000, a venit la Galaţi, unde a profesat fără întrerupere. Pentru a putea opera minim invaziv, dr. Anca Ştefanopol a urmat cursuri de laparoscopie la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, unde a dat şi examenul de competenţă în domeniu. În acelaşi timp, a participat şi la numeroase workshopuri de laparoscopie, inclusiv la un curs intensiv desfăşurat la Strasbourg, considerat printre cele mai bune din lume.

Citit 23331 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2019 00:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.