O treime dintre elevi suferă de boli cronice

O treime dintre elevi suferă de boli cronice
Raport al Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Numărul cazurilor noi de boli cronice la elevi şi studenţi din în anul şcolar 2017-2018 a fost de 28,1 la sută, potrivit raportului făcut de Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate din INSP.

Au fost consultaţi 592.551 de copii şi tineri, iar dintre ei, 166.768 sufereau de o boală cronică. Raportul arată că procentul copiilor bolnavi din mediul urban (31 la sută) este dublu faţă de cel din mediul rural (14,6 la sută), şi a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii 10 ani. De asemenea, s-au observat mai multe cazuri în rândul fetelor decât în rândul băieţilor, atât la oraş cât şi la sat. Pe clase, în şcolile din oraşe prevalenţa cea mai mare a bolilor cronice se înregistrează la clasa a VIII-a, unde sunt 41,8 la sută din cazurile descoperite de medici. Un procent important de îmbolnăviri este depistat şi în  rândul studenţilor – 36,1.

De ce boli suferă elevii

Principalele afecţiuni cronice întâlnite la preşcolarii şi elevi sunt deficienţele de vedere – 25,2 la sută la oraş şi 13,2 la sută la sat: miopie, hipermetropie şi astigmatism, la care se adaugă presbiopia, deteriorarea vederii de aproape. Toate tulburările de vedere pot da durere de cap, ameţeală, lăcrimare, înroşirea ochilor, vedere neclară, dificultăţi la citire.

O altă afecţiune este obezitatea de cauză neendocrină, cu ponderi asemănătoare în funcţie de mediu – 11,7 la sută în şcolile din mediul urban şi 11,2 la sută în cele din rural.

La oraş, a treia cea mai întâlnită afecţiune este deformarea coloanei vertebrale (7,65 la sută).

Citit 2291 ori Ultima modificare Luni, 02 Septembrie 2019 02:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.