Evaluaţi acest articol
(5 voturi)
3 comentarii

România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) la procentajul deceselor care ar fi putut fi evitate, în 2016, cu 80,1 la sută din total, faţă de o medie de 68 la sută în UE, conform datelor publicate recent de Eurostat. Cu alte cuvinte, patru din cinci decese care au avut loc în România puteau fi evitate.

Eurostat, departamentul Comisiei Europene responsabil de publicarea unor statistici comparabile pentru tot teritoriul UE, arată că un număr de 89.301 de cazuri de deces înregistrate în 2016 în rândul persoanelor cu vârstă sub 75 de ani puteau fi evitate. Din numărul total, 53.754 de cazuri de deces (sau 48,2 la sută) puteau fi prevenite, iar 35.547 de cazuri (sau 31,9 la sută) puteau fi tratate. Mortalitatea tratabilă se referă la cazurile de deces care ar fi putut fi evitate prin intervenţii medicale la timp şi eficiente, inclusiv prevenţie şi tratament secundar, după declanşarea afecţiunilor.
România se situează pe acest nedorit loc în Uniunea Europeană (UE) din cauza lipsei personalului medical specializat, mai ales în zona rurală, a lipsei accesului la medicamente de ultimă generaţie, a lipsei de monitorizare a bolilor şi a indiferenţei cu care sunt trataţi pacienţii. „Studiul se apropie de realitatea românească. Însă, cred că cifrele reale sunt şi mai mari. Ca ordine, în ceea ce priveşte cauzele de deces, avem bolile cardiace, mai multe tipuri de cancere, alături de bolile respiratorii şi de bolile infecţioase. Şi la noi ar trebuie să se practice tot mai mult introducerea unor dispozitive moderne care înlocuiesc valvele cardiace. În Europa, foarte multe afecţiuni cardiace, care duceau la deces, au fost prevenite prin astfel de proceduri. Şi în România avem astfel de proceduri, însă, din păcate, programele naţionale nu sunt corect finanţate”, susţine preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, citat de Adevărul.  

Pacienţii arată cu degetul spre autorităţi

Pacienţii au nevoie de o monitorizare mai atentă a stării de sănătate alături de un acces mai facil la medicamentele care le-ar putea salva viaţa, susţine expertul. „Ministrul Sănătăţii nu a făcut nimic pentru bolnavii care au nevoie de medicamente ca să trăiască. Deşi se laudă că au fost introduse noi medicamente, una este să le introduci în catalog şi alta este ca astea să figureze pe lista celor compensate, la care pacienţii să aibă acces. Vorbim de medicamente pentru boli rare, medicamente pentru cancere, medicamente pentru cardiaci, pentru pacienţii care suferă de tulburări neurologice şi pentru cei care suferă de boli endocrine. Aceste medicamente sunt noi, sunt eficiente, au grad de siguranţă mai mare decât cele vechi, însă sunt scumpe şi greu accesibile”, precizează reprezentantul pacienţilor.

Citit 3291 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2019 18:59

3 comentarii

 • postat de UN CREDINCIOS SMERIT Miercuri, 11 Septembrie 2019 14:47 5.13.209.*** Link la comentariu
  2
  3

  ,,SISTEMUL ROMANESC DE SANATATE NE OMOARA CU ZILE,,;NOROC INSA CU DRAGII SI NUMEROSII NOSTRI PRELATI ,CARE PRIN RUGACIUNI MAI REUSESC SA SCAPE PE CATE UNII....FARA DOCTORI AR MAI MERGE TREABA,CA ORICUM NE OMOARA CU ZILE ,DAR CE NE-AM FACE FARA OAMENII ATAT DE INFLUENTI IN FATA DOMNULUI??!!!

  Raportează
 • postat de kov Marți, 10 Septembrie 2019 21:08 89.136.231.*** Link la comentariu
  0
  4

  Daca ai asigurare mai adu si bani de acasa ca nimeni nu te opereaza doar pe asigurare desi ai platit ani de zile fara sa te imbolnavesti si cand ai nevoie nu se uita nimeni la tine daca nu dai. Asta primul aspect. Aspectul 2 este ca multi medici lucreaza si la stat si la privat si cand te duci la stat spune ca nu are aparatura sau dotari si fac operatii ca in secolul 17 iar cand te duci la ei la privat au de toate si fac operatiile ca la carte si fara dureri si minim invazive dar costa o caruta de bani. Sitemul mafiot trebuie sa inceteze. Nu mai zic ca unele echipamente care s-au donat catre spitalele de stat de divesre firme gratis acum sunt in cabinetele private ale unora. Asa fac milioane de euro reghinii din spitale.

  Raportează
 • postat de Costin Dumitru Marți, 10 Septembrie 2019 18:53 5.90.34.*** Link la comentariu
  1
  4

  Daca esti batran si ai copiii in Anglia, Germania sau Italia roagate ca ei sa-ti trimita medicamentele care te pot salva, daca nu ai pe nimeni afara, roagate sa mori in 24 de ore inainte ca viermii sa te manance de viu.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.