Punctele de prim ajutor, ”păsări rare” în Galaţi

Punctele de prim ajutor, ”păsări rare” în Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

O întâmplare prin care a trecut recent a determinat-o pe Mihaela Stan, o femeie din Galaţi, să formuleze o întrebare publică pentru conducerea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi. Scrisoarea gălăţencei ne-a fost trimisă şi la redacţie, astfel încât o redăm în continuare, însoţită de răspunsul aferent.

„Scrisoare deschisă către domnul prof. univ. dr. Aurel Nechita. Domnule doctor, vreau să vă povestesc pe scurt ce mi s-a întâmplat în această dimineaţă (duminică, 25 august – n.r.) şi, în final, să vă pun o întrebare publică la care aştept un răspuns public. Pe 25 august 2019, în jurul orei 10,00, eram pe strada Eroilor. În faţa mea, din sens contrar, venea un băiat de aproximativ 15—16 ani care avea deficienţe neurologice, având dificultăţi de echilibru. L-am depăşit şi, în următoarea secundă, în spatele meu, am auzit cum s-a spart un geam. M-am întors şi l-am văzut pe tânăr căzut lângă peretele clădirii, m-am dus lângă el şi am constatat că, în cădere, s-a sprijinit de geam şi s-a tăiat foarte adânc, Sângele curgea pe antebraţ în şiroaie. Am mers cu el în faţă la Facultatea de Medicină, unde uşile erau închise şi unde se găsea un portar. I-am spus portarului să sune la 112, iar eu am încercat să-i dau primul ajutor. Sângele curgea în continuare din abundenţă. Am improvizat două garouri, am aplicat unul pe rană şi unul deasupra cotului, pe braţ.

Mobilizarea UPU s-a concretizat în 35 de minute, deşi portarul a dat amănunte ample despre locaţie: în faţă la Facultatea de Medicină, strada Eroilor. Prima salvare a venit după 20 de minute, dinspre Piaţa Mare, dar când a ajuns la intersecţia cu Bălcescu a făcut la dreapta deşi eu eram în faţă la Medicină şi făceam semne disperate. După alte zece minute, a venit cea de-a doua salvare, din aceeaşi direcţie, şi care tocmai vira la stânga, când şoferul m-a observat că fac semne. Băiatul a fost urcat în salvare şi i s-a dat ajutor medical specializat, după care salvarea a plecat cu adolescentul rănit.

Facultatea de Medicină funcţionează în clăderea fostei Policlinici şi în conştiinţa tuturor este identificată ca un loc unde poţi obţine un ajutor medical de urgenţă sau măcar primar. În momentul de faţă, clădirea este închisă pe timp de weekend, în incintă nu se află nici un personal medical.

Urmează întrebarea: Nu credeţi că un punct de prim ajutor într-o clădire ca Facultatea de Medicină este un lucru extrem de necesar, la care ar fi trebuit să se gândească de mult autorităţile responsabile de acest aspect?”.

Centrele de permanenţă ar putea rezolva această necesitate

L-am contactat pe prof. dr. Aurel Nechita pentru a afla dacă un astfel de punct ar putea fi amenajat într-o instituţie de învăţământ superior de profil, dar şi ce opţiuni rapide au la îndemână gălăţenii în cazul unei urgenţe medicale. „În cazul de faţă, vorbim despre sediul unei facultăţi. Într-o zi de duminică şi mai ales vara nu se ţin cursuri, deoarece studenţii se află în vacanţă până la 1 octombrie. Astfel, nu aveau de ce să fie cadre didactice în sediul facultăţii. În cazul în care în clădire s-ar fi aflat medici, lucru valabil în cea mai mare parte a anului, sunt convins că aceştia ar fi intervenit prompt. Extinzând cadrul discuţiei, problema pe care o ridică doamna este una pertinentă. Tocmai de aceea s-a luat decizia înfiinţării unor centre de permanenţă şi în municipiul Galaţi. Momentan, funcţionează unul dintre ele, în Micro 39B. Urmează să fie amenajate şi deschise încă trei astfel de centre, care să răspundă unei nevoi reale a populaţiei. Aceste centre de permanenţă, care să vină în completarea structurilor medicale de urgenţă, vor acoperi toate zonele Galaţiului”, a precizat, pentru „Viaţa liberă”, prof. dr. Aurel Nechita.

Citit 3195 ori Ultima modificare Luni, 09 Septembrie 2019 18:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.